Geen Israël-boycot door Coop-zaak Zweden

foto: Maarten Brante (C)
foto: Maarten Brante (C)

Een supermarkt aangesloten bij collectief Coop is te ver gegaan toen de winkel een volledige boycot tegen goederen uit Israël afkondigde, zo is vorige week bepaald door de centrale raad van de keten in Zweden. Coop vernietigde daarmee de motie die eerder was aangenomen door de zaak in de plaats Varberg, dat op ruim 400 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Stockholm ligt.

De supermarktketen stelde in een verklaring dat een volledige boycot van de Joodse staat wel eens een schending van zijn eigen statuten zou kunnen opleveren. Volgens The Jewish Week sloot de winkel zich in 2011 aan bij de BDS-boycot. Deze sancties waren in eerste instantie alleen gericht tegen producten uit nederzettingen op gebieden die aan de Arabieren zouden toebehoren, maar werden eerder deze maand door de winkel verbreed. Sindsdien gold de boycot voor alle Israëlische goederen.

Kent Wennberg, de voorzitter van de Coop in Varberg, gaf aan zelf tégen het boycotbesluit te zijn. Het viel naar eigen zeggen echter buiten zijn macht om de actie te blokkeren.

De beslissing van de centrale Coop-raad werd op sociale media ontvangen met oproepen tot een boycot van de supermarktketen.

(foto dankzij fotograaf Maarten Brante, met meer foto’s van de demonstratie bij de Stopera gisteren tegen een mogelijke stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv)

Advertentie (4)