Nieuw minjan in Joods Amsterdam: Bendigamos

Laagdrempelig, gezellig, community building, creatief inzetten op onderwijs en jeugd. Dat zijn de kernwoorden van een nieuw initiatief dat komende zaterdag van start gaat in Buitenveldert, Amsterdam. Een verzameling van enthousiaste, voornamelijk Amsterdams-Portugese joden begint een synagoge die nieuwe groepen wil aantrekken om met plezier deel te nemen aan de diensten en aan de Joodse gemeenschap.

neveh
De Spaans-Portugese Tsedek veShalom synagoge uit 1736. Karakteristiek zijn o.a. de banken die over de lengte naar elkaar toe staan.

Synagoge ‘nieuwe stijl’
Een van de drijvende krachten achter dit initiatief is Nachshon Rodrigues Pereira (28), politicoloog en sinds 2003 actief geweest als voorzanger en docent van de Portugees-Joodse gemeente in Amsterdam. Samen met een kernteam van zo’n twaalf mensen werkt hij aan een synagoge in ‘nieuwe stijl’. Rodrigues Pereira: “ons hoofddoel is om meer mensen, met name jongeren, te betrekken bij de community. Dit doen we onder andere door een sfeer te creëren waarin mensen zich welkom voelen, we bieden goede, leuke en toegankelijke diensten en we stralen uit dat iedereen die dat wil een bijdrage kan leveren die bij hem/haar past”.
“Vanaf na de zomervakantie zal Bendigamos ook bar- en bat mitswalessen geven. Daarnaast organiseren we natuurlijk leuke activiteiten door het jaar heen en zullen we waar mogelijk samenwerken met andere Joodse organisaties”, aldus Rodrigues Pereira.

Breken met oude politiek
In enkele weken tijd heeft Bendigamos alle benodigdheden verzameld die nodig zijn voor een synagoge. “Met dank aan vele vriendelijke supporters hebben we inmiddels voldoende gebedenboeken, gebedskleden, een mooie locatie en uiteraard een Torah-rol”. Rodrigues Pereira: “We zien dat het leeft, veel mensen zaten te wachten op een nieuw initiatief dat breekt met de ‘oude politiek’. In de praktijk blijkt dat er veel ontevredenheid bestaat over de manier waarop bij een aantal andere synagoges soms met mensen wordt omgegaan of met jongere generaties. Wij zien ‘human capital’, onderwijs en jeugd juist als onze grootste prioriteit en kracht. Deze waarden worden ook breed ondersteund bij de andere oprichters van Bendigamos. Stuk voor stuk fantastische mensen die veel kunnen en die zich graag inzetten voor Joods Nederland”.
“Daarnaast richt Bendigamos zich bewust naar buiten toe. Outreach, investeren in de toekomst, Joods Nederland als geheel versterken en ook internationaal de samenwerking zoeken. De wereld is zoveel groter dan Amsterdam. Bendigamos heeft een internationaal netwerk dat we bijvoorbeeld gebruiken om nieuwe ideeën op te doen, op veel punten kan Amsterdam leren van wat elders speelt”.

Modern
Ook binnen een orthodoxe synagoge kan men op een bepaalde manier meegaan met de tijd. Bendigamos wil de diensten toegankelijker maken door creatief te zoeken naar manieren waarop meer mensen zich betrokken voelen bij de dienst. Bij dit proces kan Bendigamos rekenen op de hulp van een bekende orthodoxe Rabbijn.
Enkele voorbeelden: jongeren – ook jongens onder bar mitswaleeftijd – zullen een grotere rol krijgen in de dienst. De indeling van de synagoge zal vrouwvriendelijker zijn dan in veel andere synagoges, waardoor ook zij zich meer betrokken kunnen voelen en er staat nog meer op het programma. Op dit gebied zegt Bendigamos te willen leren van het succes van Amos, die met enkele progressieve wijzigingen een groot, deels nieuw publiek heeft weten te binden.

Bendigamos

Agenda
Vanaf 20 juni aanstaande zal Bendigamos om de week een sjabbat-ochtenddienst houden in het Moadon van Haboniem. Bij de eerste dienst worden ongeveer veertig mensen verwacht. Na verloop van tijd zal het dienstenaanbod worden uitgebreid. Meer informatie is te vinden op https://www.facebook.com/groups/Bendigamos/ .

Advertentie (4)