Erdogan: ‘Joods kapitaal achter NY Times’

Erdogan-turkije

Nu Turkije meer journalisten achter tralies heeft zitten dan welk ander land op aarde ook, lijkt voor president Recep Erdogan de tijd aangebroken om zijn pijlen op buitenlandse media te richten. Zo uitte de Turkse islamist vandaag zijn woede tegen The New York Times, waarachter ‘Joods kapitaal’ zou schuilgaan.

De vermaarde krant had, met het oog op de aankomende verkiezingen, geschreven over “donkere wolken” die zich samenpakken boven Turkije. Die opmerking was bij de Ottomaanse politicus in het verkeerde keelgat geschoten, net zoals een satirische tweet van het dagblad uit New York over het nieuwe paleis van het megalomane Turkse staatshoofd. Dat pand telt maar liefst 1.150 kamers en is dertig maal zo groot als het Witte Huis.

Erdogan beschuldigde NY Times ervan al sinds de nadagen van het Osmaanse Rijk een campagne tegen het Turkse leiderschap te voeren. “Joods kapitaal” zou achter de publicaties zitten, aldus de paranoïde islamiet volgens The Jerusalem Post.

De Turk was eveneens boos op The Guardian, nadat de Britse krant het gewaagd had in een artikel over Turkije de woorden “groeiende autocratie” te gebruiken. Erdogan, die het medium “onbeschaamdheid” verweet, vindt dat journalisten “hun grenzen moeten kennen”.

De president deed zijn uitlatingen tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de provincie Ardahan. Morgen wordt er in het land bepaald welke partijen de 550 zetels in het Turkse parlement mogen gaan bezetten.

(foto van Erdogan dankzij Wikimedia Commons)

Advertentie (4)