Antisemitisme in Europa is stabiel

Schermafbeelding 2015-03-23 om 12.06.18

De in Europa heersende Jodenhaat neemt niet toe, ondanks de stijging van het aantal gewelddadige antisemitische ‘incidenten’. Dit is gebleken uit onderzoek van het Pew Research Center.

Volgens The Jerusalem Post verrichtte het instituut in april en mei een peiling onder ruim 6.000 Europeanen. Daaruit bleek dat de overgrote meerderheid van de bewoners van dit continent niet veel met antisemitisme opheeft.

Zo heeft maar liefst 92 procent van de bevolking van Frankrijk gunstige ideeën over Joden, aldus Pew. Ook in Groot-Brittannië (86%), Duitsland (80%), Spanje (75%) en Italië (71%) koestert men over het algemeen positieve gedachten over mensen van Joodse afkomst. Polen scoorde het slechtst met 59 procent.

“De vrees bestond dat de Europese economische malaise die op de euro-crisis volgde, zou leiden tot sociale stress en maatschappelijke conflicten tussen Europeanen”, aldus Pew in een verklaring. Dergelijke perioden van laagconjunctuur gingen in het verleden nog wel eens gepaard met antisemitisme en xenofobie.

Pew bagatelliseerde de toename van het aantal gewelddadige antisemitische daden van de laatste jaren, zonder de trend te ontkennen. “De activiteiten van individuen weerspiegelen niet noodzakelijk de opinies van het publiek als geheel.”

Advertentie (4)