IS bedreigt graftombe joodse profeet in Irak

ProphetNahum-jews-iraq

De opmars van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak zou wel eens het einde kunnen inluiden voor een joods heiligdom uit 600 voor de gewone jaartelling. Het gaat om de graftombe van de joodse profeet Nahum, in het dorpje Alqosh.

Volgens The Algemeiner dreigt het gebied waar de tempel is gelegen in handen van IS te vallen. En het jihadistisch gespuis staat nu eenmaal niet bekend om zijn respect voor millennia oude heiligdommen uit beschavingen waarvan het helemaal niets begrijpt.

De graftombe bevindt zich in een historische synagoge, op zo’n zestien kilometer afstand van de frontlinie. Daar leveren de gevreesde soennitische terroristen strijd tegen de Koerdische peshmerga die het gebied rond de tempel nu nog dapper verdedigen.

Nahum was een der Kleine profeten

Nahum betekent ‘Trooster’ in het Hebreeuws. Volgens Wikipedia was hij een der zogenoemde Kleine profeten. Hij zou profetieën verkondigd hebben over de ondergang van het Assyrische Rijk.

Joden 60 jaar geleden verjaagd uit gebied

Tot ongeveer zestig jaar geleden trok de graftombe in het dorp Alqosh jaarlijks duizenden joodse pelgrims, maar na 1950 werden de Joden verjaagd uit de regio. Sindsdien heeft een familie van Assyrische christenen de verzorging van het bedevaartsoord op zich genomen. IS verwoestte recent overblijfselen van de Assyriërs in de historische stad Nimrod. In Palmyra vormt de bende jihadisten een gevaar voor millennia oude joodse inscripties.

(foto van de graftombe met dank aan Wikimedia Commons)

Advertentie (4)