Telecombedrijf Orange verlaat Israël

mobile-phone-girl

Het Franse telecombedrijf Orange heeft vandaag aangekondigd de banden met het land Israël door te snijden. Hiertoe moet de onderneming zijn contract opzeggen met de Israëlische operator Partner Communications, die nu nog in de Joodse staat de merknaam Orange gebruikt. 

Stephane Richard, de CEO van de telecomgigant uit Parijs, had zich gisteren tijdens een toespraak in Caïro negatief uitgelaten over de aanwezigheid van de merknaam Orange in Israël. De Fransman verklaarde “zo snel mogelijk te willen vertrekken, maar daar gaat tijd overheen”. De opmerkingen van Richard werden kritisch ontvangen door de Israëlische regering, zo schrijft YNet News.

Orange noemde vandaag het beëindigen van de aanwezigheid van zijn merk in een land waar het zélf geen operator is “in lijn met het merkenbeleid” van Orange. Volgens het bedrijf hebben politieke overwegingen geen enkele rol gespeeld. “Wij hebben geen reden om deel te nemen aan een debat met een politiek karakter”, aldus de Fransen.

Partner Communications heeft nog niet gereageerd op de beslissing. Het is echter goed mogelijk dat de Israëliërs compensatie van Orange zullen vragen. Zij betalen het Franse bedrijf jaarlijks zo’n vijftien miljoen shekels voor het voeren van de merknaam.

Tzippi Hotovely, de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken, heeft de Franse topman vandaag in een brief verzocht om zijn positie te verhelderen. Ook vroeg hij aan Richard of deze er van wilde afzien “om deel te gaan uitmaken van de leugenindustrie die zo oneerlijk Israël steeds als doelwit kiest”. Onderwijsminister Naftali Bennett roept Israëliërs op om Partner niet te straffen vanwege de stap van de Fransen.

(foto boven dankzij Pixabay)

Advertentie (4)