Universiteiten GB boycotten Israël-boycot

israel-thumb-pro

Een groep bestaande uit maar liefst 133 Britse Universiteiten heeft in een verklaring gisteren een wetenschappelijke boycot tegen de staat Israël afgewezen. “Academische boycots vormen een bedreiging voor de vrijheid van wetenschap”, aldus de statement.

“Het bestuur van Universities U.K. is toegewijd aan de vrije uitwisseling van ideeën tussen universiteiten en tussen academies, ongeacht de nationaliteit of locatie”, stelt de koepelorganisatie. De bestuurders benadrukten het belang van onderzoekers, die de vrijheid zouden moeten behouden om samen te werken met andere academici.

Volgens The Algemeiner reageerde de paraplu-organisatie van onderwijsinstellingen met haar verklaring op het besluit tot een anti-Israëlische boycot die de dag ervoor door de grootste studentenvakbond van het Verenigd Koninkrijk was genomen. Dinsdag verkondigde de National Union of Students (NUS), die miljoenen studenten door heel Groot-Brittannië vertegenwoordigt, zich te hebben aangesloten bij de wereldwijde tegen Israël gekante organisatie Boycot, Desinvestering & Sancties.

Studenten hebben geen probleem met Islamitische Staat

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had de NUS “hypocriet” genoemd om zijn beslissing. Een eerder bij de studentenbond ingediende resolutie, waarin de gruweldaden van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zouden worden veroordeeld, was namelijk verworpen door de linksige jongeren. De verkapte antisemieten werden door ‘Bibi’ op hun plek gezet met de nuchtere constatering: “Ze sluiten Israël uit maar weigeren IS, die levende mensen in kooien verbrandt, te boycotten”.

‘Groot-Brittannië sterk gekant tegen boycot’

Ook de Britse regering had het besluit van de studentenbond bekritiseerd. Rob Dixon, de tweede man op de ambassade van Groot-Brittannië in de Joodse staat, verklaarde dat zijn land “zich sterk verzet tegen oproepen tot het boycotten van Israël”. Volgens hem zijn de Britten zeer betrokken bij het promoten van hun economische belangen in Israël, zoals op het gebied van handel en investeringen.

(foto boven dankzij Pixabay)

Advertentie (4)