Lijst joodse winkels bij jihadi’s Frankrijk

Bd_Voltaire-1

Maar liefst veertien leden van een verboden islamitische groep staan vandaag voor de rechtbank in de Franse hoofdstad Parijs. Bij hun leider thuis was de politie gestuit op een lijst met adressen van joodse winkels, mogelijke doelwitten van een reeks terroristische aanslagen.

De leider van het groepje jihadi’s, ene Mohamed Achamlane (37), zou het onder meer op filialen van de keten Hyper Cacher gemunt hebben, zo schrijft The Jerusalem Post. In een van die joodse supermarkten op de lijst speelde zich begin dit jaar de dramatische gijzeling af waarbij vier mensen het leven lieten, twee dagen na de jihadistische aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo.

De 14 verdachten is “een criminele samenzwering met een terroristisch oogmerk” ten laste gelegd. Enkele van de islamisten werden ook aangeklaagd wegens verboden wapenbezit. De bende noemde zich Forsane Alizza, Arabisch voor ‘De Ruiters van Eer’.

Achamlane, die al diverse veroordelingen wegens illegaal wapenbezit en geweld op zijn naam heeft staan, ontkent dat hij en zijn maatjes rondliepen met terreurplannen tegen de winkels. Het clubje zou slechts “jonge moslims hebben willen verenigen”.

Advocaat: ‘Zaak buiten proportie geblazen’

Zijn advocaat Bérenger Tourné meent eveneens dat er niks aan de hand is. “Sinds de tragische gebeurtenissen van januari 2015 worden dingen nogal snel buiten proportie geblazen”, zei hij tegen verslaggevers bij het proces. De rechtszaak duurt tot 23 juni.

‘Verspreiding van islamofobie stoppen’

De ‘Ruiters’ werden officieel opgericht in 2010. Doel van de fanatieke moslims was om ‘verspreiding van islamofobie tegen te gaan’.

In maart 2012 verbood de regering echter de bende, omdat die via zijn website jihadistische propaganda verspreidde. Frankrijk arresteerde de groepsleden korte tijd later.

(Foto boven van de Boulevard Voltaire (Parijs), via Creative Commons. In die straat werden begin mei twee Joden op straat aangevallen door een groep van ongeveer veertig personen.)

Advertentie (4)