Carpoolen met Waze in Tel Aviv

2015-07-10 waze israelIn Tel Aviv wordt RideWith (rijd mee) getest, een commerciële uitbreiding van de slimme navigatie-app Waze. Daarmee kan je carpoolen of een lift krijgen. De app concurreert wel met services als Uber, maar hij is alleen voor niet-commercieel woon-werkverkeer.

Automobilisten aan passagiers koppelen

De ‘RideWith’-app koppelt automobilisten aan passagiers die dezelfde rit willen maken. De automobilisten kunnen er maar twee ritjes per dag mee maken, en alleen vanuit de buurt waar zij wonen naar hun werk en weer terug. De bestuurder krijgt een kleine vergoeding van de passagier, die afhankelijk is van de afstand en die kan worden voldaan via de app. De app is zo gemaakt dat automobilisten er geen bedrijf mee kunnen opzetten, maar alleen een vergoeding ontvangen voor de extra tijd en de benzine die zij erin steken om hun passagier mee te nemen. De ‘RideWith’-app is een commerciële uitbreiding op het verkeersnavigatie-app Waze, ook een Israelische vinding die is overgenomen door Google. Google heeft Tel Aviv uitgekozen om de nieuwe app te testen omdat het gebruik van Waze daar zo wijd verspreid is.

Ook gewoon berichten uitwisselen

Mensen die met iemand willen meerijden, registreren hun woon- en werkadres, plus de tijd waarop zij meestal reizen, in de app. Als zij die gegevens hebben ingevoerd, controleert Waze of er automobilisten zijn die dezelfde route rijden. Die ontvangen dan een berichtje of zij een passagier willen meenemen.
Waze zorgt dat de automobilist zo min mogelijk om hoeft te rijden en stuurt de automobilist en de potentiële passagier een berichtje waarin staat waar zij elkaar kunnen ontmoeten. Om hun privacy te beschermen krijgen zij elkaars adresgegevens niet.
De afspraken kunnen per rit worden gemaakt, bijvoorbeeld ‘s avonds voor de volgende ochtend en ‘s ochtends voor de terugwerg naar huis. Als bestuurder en passagier vaker samen willen reizen, dan stelt de app hen in staat om ook gewoon berichten met elkaar uit te wisselen en contact te hebben.

Mileuvriendelijke dienst

Met het aanbieden van deze nieuwe dienst springt Google in op een groeiend aantal Israelische bedrijven die hun werknemers willen aanmoedigen om samen te reizen. Het ministerie van Milieu lanceerde kort geleden een app voor ambtenaren die willen carpoolen. Google Waze biedt een platform op basis van de MeeRijd-app, waarmee werknemers van een bedrijf gemakkelijk kunnen afspreken.
Om te beginnen draait de proef alleen in Tel Aviv, Ra’anana en Herzliya. Het idee is dat hij gebruikt zal worden door mensen die wonen in Tel Aviv in werken in de high-techparken van Ra’anana en Herzliya. Op verzoek van minister Gila Gamliel (Ouderenzaken), die het project Digitaal Israe2015-07-10 carpoolen met wazel in haar portefeuille heeft, kunnen ook studenten van de Universiteit van Tel Aviv hem gebruiken. Al doende kan de app nog worden verbeterd.
Als er voldoende vraag is naar de dienst wordt hij dan verder uitgerold in Israel, en bij een succesvolle afronding van de proef wordt de app wereldwijd aangeboden.

Hoge kosten ontwikkeling kaarten

Google kocht Waze in 2013 van de Israelische ontwikkelaars voor ruim 900 miljoen euro omdat het Waze een mooie aanvulling vond voor Google maps. Volgens Yahal Zilka, partner en medeoprichter van Magma Venture Partners – een institutionele belegger die zich speciaal richt op start-ups  – zijn er slechts een paar bedrijven ter wereld die kaarten ontwikkelen. De kosten daarvan zijn namelijk torenhoog. Zo kocht de fabrikant van het navigatiesysteem TomTom in 2008 het in Nederland gevestigde Tele Atlas aan voor ruim 2,6 miljard euro, na een biedingsoorlog met Garmin. Nokia telde in 2007 bijna 7,5 miljard euro neer voor het Amerikaanse Navteq.

Bron: CIDI / Mike Durand
Advertentie (4)