Emile Schrijver nieuwe directeur JHM

2015-07-13 joods historisch museum Emile_SchrijverDe Raad van Toezicht van het Joods Historisch Museum heeft Emile Schrijver benoemd als algemeen directeur. Samen met zakelijk directeur Liesbeth Bijvoet zal hij leiding geven aan het Joods Cultureel Kwartier dat behalve uit het Joods Historisch Museum en het JHM Kindermuseum ook bestaat uit de Portugese Synagoge met de bibliotheek Ets Haim-Livraria Montezinos en de Hollandsche Schouwburg.

Emile Schrijver (1962) is momenteel conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana bij de Bijzondere Collecties en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Verder is hij nu nog voorzitter van Joods Educatief Centrum Crescas en een van de conservatoren van de Braginsky Collection in Zürich (Zwitserland). Eerder was hij ondermeer interim-conservator bij Ets Haim-Livraria Montezinos en directeur bij het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse sociaal-wetenschappelijke en cultuurhistorische studies. Hij heeft een ruime nationale en  internationale ervaring in de joodse wetenschap en museumwereld.

Emile Schrijver: Het is een voorrecht leiding te mogen geven aan het Joods Cultureel Kwartier, waarvan de verschillende onderdelen al tientallen jaren een centrale rol innemen in het culturele en wetenschappelijke leven in Amsterdam en ver daarbuiten. Ik kijk er naar uit om samen met de gemotiveerde staf die vooraanstaande positie te consolideren en nieuwe wegen in te slaan. Het nieuwe Nationaal Sjoa Museum | de Hollandsche Schouwburg heeft daarbij mijn bijzondere aandacht . Deze functie biedt mij de ultieme gelegenheid om mijn museale, academische en maatschappelijke interesses te delen met een nog steeds groeiend, divers publiek.’

Emile Schrijver zal per 1 oktober 2015 bij het museum aantreden.
Huidig directeur Joel Cahen heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en neemt na veertien jaar afscheid als algemeen directeur. Wel blijft hij betrokken bij de ontwikkeling van het Nationaal Sjoa Museum.

Bron: Joods Historisch Museum