Israël schenkt helikopters aan Jordanië

Copyright Oren Rozen
Een Israëlische AH-1 Cobra. Copyright Oren Rozen.

Een officiële bron bij het Amerikaanse leger heeft aan Reuters bekend gemaakt dat Israël gevechtshelikopters van het type AH-1 (Cobra) aan het Hasjemitische koninkrijk heeft geschonken. De overdracht zou afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. De helikopters moeten Jordanië helpen haar grenzen te verdedigen tegen de dreiging van IS uit zowel Irak als Syrië.

Volgens de anonieme bron zou het gaan om een zestiental helikopters. De helikopters moeten de bestaande vloot van 25 Jordaanse AH-1 Cobra’s aanvullen en zullen onder andere ook voor onderdelen dienen. Israël geeft de voorkeur aan de meer moderne AH-64 Apache en heeft in 2013 de laatste Cobra’s uit dienst genomen. Zowel Jordanië als Israël onthouden zich van enig commentaar. Nederland verkocht eerder al vijftien F16 aan Jordanië.

Advertentie (4)