‘Jonathan Pollard wordt vrijgelaten’

2015-07-26 jonathan pollardDe enige Amerikaan die ooit tot levenslang is veroordeeld omdat hij informatie doorspeelde aan een bevriend land wordt waarschijnlijk vrijgelaten. Dat schrijft Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen in Washington. Jonathan Pollard werd in 1985 gearresteerd omdat hij defensiegeheimen aan Israël had doorgespeeld. De Amerikaans-Joodse informaticus werkte destijds voor de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine. 

Volgens de krant hoopt de Obama-administratie met de vrijlating van Jonathan Pollard de relatie met Israël een positieve draai te geven. De afgelopen jaren lagen Washington en Jeruzalem op ramkoers. Naast persoonlijke strubbelingen tussen Obama en Netanyahu is de Israëlische politiek van links tot rechts faliekant gekeerd tegen het akkoord dat onder leiding van de Amerikanen tot stand is gekomen met de islamitische staat Iran. Israëlische politici noemen het akkoord stelselmatig een historische vergissing.

Advertentie (4)