Docu: Hoe Israël Syrische slachtoffers helpt

Credit: Ziv Medical Center
Een slachtoffer van de Syrische burgeroorlog komt aan bij het Ziv Medical Center in Israël.                      Foto: Ziv Medical Center

De aanval door Druzen op een ambulance van het IDF met een Syrische strijder afgelopen maand, was voor de journalisten van VICE NEWS aanleiding zich te verdiepen in de Israëlische inspanningen om gewonde Syrische burgers en zelfs strijders te helpen. Dit leverde een interessante reportage op, waar de complexiteit van de regio en het conflict eens te meer duidelijk wordt.

Sinds februari van 2013 biedt Israël hulp aan slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. Sindsdien zijn er meer dan 2000 mensen geholpen in de geavanceerde ziekenhuizen van Israël.

Door de geavanceerde technieken is het publiekelijk gefinancierde Israëlische zorgstelsel “geliefd” onder slachtoffers van de burgeroorlog. Waar in Jordanië door allerlei tekorten bij talloze slachtoffers ledematen worden geamputeerd, beschikt Israël over de nodige middelen om in veel gevallen de ledematen en zelfs de levens van Syriërs te redden. De geruchten over de goede Israëlische zorg doen in het nabij gelegen Syrische Quneitra de ronde, zelfs minder urgente gevallen doen zich tegenwoordig aan en ook die krijgen de hulp die ze nodig hebben. De angst voor represailles onder de Syrische slachtoffers die terugkeren na hun behandeling neemt aanzienlijk af. Mensen durven er zelfs over de praten, toch worden aanwijzingen die op een bezoek aan Israël kunnen wijzen voor vertrek zoveel mogelijk verborgen. VICE NEWS nam een kijkje bij Ziv Medical Center in Sefad, waar veel slachtoffers terecht komen.

Hiernaast nemen de verslaggevers een kijkje aan de Israëlische-Syrische grens waar het conflict meer dan hoorbaar, zichtbaar en voelbaar is. Een Israëlische Druze is verstokt van haar familie die aan de andere kant van de grens woont en het Israëlische leger bereidt zich voor op potentiële risico’s van de oorlog over de grens.

Lees de hele reportage hier.

Advertentie (4)