Joodse spelen voor het eerst in Duitsland

De 110-koppige Nederlandse delegatie van de Maccabi Games.
De 110-koppige Nederlandse delegatie bij de Maccabi Games 2015.

Meer dan 2000 Joodse atleten verzamelen zich voor de eerste Europese Maccabi Games in Duitsland. Het grootste Joodse sportevenement van Europa wordt gehouden in Berlijn in het Olympiapark. Daar was het in 1936 verboden voor Duitse Joden om deel te nemen aan de Olympische Spelen. 

Organisatoren van deze veertiende editie houden een herdenkingsdienst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust voorafgaand aan de openingsceremonie, die vanavond is. Veel jonge atleten zijn van plan om voormalig concentratiekamp Sachsenhausen te bezoeken, net buiten Berlijn.

2015-07-29 billboard maccabi games 2015Bondskanselier Merkel schreef dat Duitsland dankbaar mag zijn voor de “herstelde diversiteit van het Joodse leven” in Duitsland en voor het vernieuwde vertrouwen van de buitenlandse gasten. President Gauck spreekt de deelnemers toe tijdens de openingsceremonie, die even na 20.30 uur begint.

De Europese Maccabi Spelen worden om de 4 jaar gehouden. De vorige editie was in Wenen. Dit jaar doen ongeveer 2300 atleten uit 38 landen mee aan 19 sporten. Er zijn 110 sporters uit Nederland die meedoen aan de spelen.

Het toernooi wordt beveiligd door ongeveer zeshonderd agenten. De spelen duren tot 5 augustus.

Luister de radio uitzending op NOS.nl

Advertentie (4)