Oeroude verkoolde Bijbelse boekrol ontcijferd

2015-07-24 rollen israel 1500 jaar oud ein gediIsraëlische wetenschappers hebben op een sterk verkoolde boekrol Bijbelse teksten ontcijferd. Het document is ongeveer 1500 jaar oud en bevat het begin van het boek Leviticus. De broze en vol roet zittende resten waren reeds in 1970 gevonden. Maar pas nu lukte het met de modernste techniek, de schrifttekens zichtbaar te maken.

De boekrollen zijn de oudste sinds de ontdekking van de beroemde 2000 jaar oude boekrollen van Qumran aan de Dode Zee, verklaarden Israëlische archeologen. De vondsten bij Qumran bevestigden in 1947 de echtheid van de overgeleverde Bijbelteksten.

Om de lettertekens van de verkoolde boekrollen te reconstrueren, werd een nieuw tomografieprocédé van een Israëlisch bedrijf gebruikt, dat ontwikkeld is voor het onderzoeken van patiënten in ziekenhuizen. De verkoolde rol kan namelijk niet meer uitgerold worden. Met een speciale beeldbewerking door specialisten van een Amerikaanse universiteit werd het geheim van de boekrol nu aan het licht gebracht.

‘Dit is echt een grote ontdekking,’ benadrukte Pnina Shor van de archeologische dienst, toen zij op een persconferentie de vijf centimeter lange stukjes van de boekrol presenteerde. Deze werden in Ein Gedi gevonden, circa 40 kilometer ten zuiden van de spelonken van Qumran. Vermoedelijk komen ze uit een synagoge die daar rond het jaar 600 stond en verwoest werd. Tot nog toe konden acht verzen uit het Bijbelboek Leviticus worden ontcijferd. Nu willen de onderzoekers nagaan wat er verder nog in de boekrol staat.

Bron: Israel Today