Zandvoort: Mokum aan Zee

2015-08-10 anne frank zandvoort
Familie Frank in Zandvoort, 1934. In het midden: Anne – Foto:Zandvoorts Museum

In Zandvoort werd 75 jaar geleden de synagoge verwoest. Dit luidde het einde in van een bloeiende Joodse gemeenschap.

Het is slim bekeken van het Zandvoorts Museum. Om toeristen te lokken die van het strand zijn weggeregend of weggewaaid, heeft het een tentoonstelling georganiseerd over de internationaal beroemdste Nederlandse vrouw aller tijden (die eigenlijk een Duitse was): Anne Frank.

Groots mag de expositie niet worden genoemd. Het gaat om zes foto’s in de gang van het museum van een met haar familie in Zandvoort vakantie vierende Anne.

Een interessante vraag is waarom juist in Mokum aan Zee het antisemitisme welig tierde. Het economische succes van de Joden vormt een deel van de verklaring. Toen de crisis in de jaren dertig toesloeg en de werkloosheid groeide, werkte de florerende handel van Joodse ondernemers jaloezie en rancune in de hand. – Gerry van der List

Dat de familie Frank graag de Noord­-Hollandse badplaats bezocht, hoeft geen verbazing te wekken. Zandvoort is al lang een populaire bestemming voor Amsterdammers. Bovendien kende het stadje voor de Tweede Wereldoorlog een bloeiende Joodse gemeenschap. Gesproken werd van Mokum aan Zee.

Tegelijkertijd scoorde de NSB in Zandvoort bijzonder goed. Bij de verkiezingen in 1935 ging ruim 23 procent van de stemmen naar de partij van Anton Mussert, terwijl het landelijk gemiddelde 8 procent was. Het antisemitisme zou tot een dramatische gebeurtenis in augustus 1940 leiden.

Lees het hele artikel op Elsevier.nl