Reactie organisatoren Shabaton met Rabbijn Yosef Mizrachi

Screen Shot 2015-08-24 at 18.32.53Afgelopend weekend heeft er een activiteit plaatsgevonden in Amsterdam met Rabbijn Yosef Mizrachi, waar hij drie lezingen heeft gegeven. Dit heeft tot commotie geleidt door een artikel verschenen in het Nieuw Israëlietisch Weekblad over uitspraken die hij in Amerika heeft gedaan. Hierbij de reactie van de organisatoren.

Op 14/15 augustus j.l hebben wij getracht een leuk, zinvol en gezellige shabaton te organiseren. Hiervoor hebben we Rabbijn Mizrachi overgehaald uit New York met de bedoeling om in de maand Ellul, voorafgaand aan de hoge feestdagen, Torah te leren.

Rabbijn Mizrachi heeft meer dan 3000 uur aan lectures online staan, die voor het overgrote deel gaan over onderwerpen die rechtstreeks uit de Torah komen en worden geleerd door orthodoxe rabbijnen over de hele wereld. Wij hebben vantevoren niet al zijn shioeriem gezien. Er zitten hier uitspraken bij die (onnodig) grievend zijn. Natuurlijk staan wij niet achter deze gevallen en keuren we deze (met name die clips die in het NIW staan afgebeeld) af.

Wij vinden het heel erg dat mensen zich gekwetst voelen. Dit is nooit onze bedoeling geweest. Wij zelf hebben ons nog nooit beledigend uitgelaten over de levenskeuzen van een ander. Wij betreuren het dat sommige clipjes van Rabbijn Mizrachi, vaak korte fragmenten van lange shioerim, tot commotie hebben geleid. Maar eenieder die ons kent weet dat onze intenties zuiver waren.

Chanan Hertzberger, Joel Kremer, Ritchie Kremer

Advertentie (4)