Unieke beelden Joods leven Polen voor WO2

2015-08-26 shtetlHoe zag het Joodse leven eruit in Polen voordat de nazi’s alles verwoestte?

In 1921 woonden er 550 Joden in het dorpje Wielopole Skrzyńskie. David Teitelbaum was een amateur fotograaf en was geboren in het Poolse dorpje. In de vroege jaren van de 19e eeuw emigreerde hij naar de Verenigde Staten waar hij een succesvolle zakenman werd. Elke jaar ging hij op reis naar Polen om zijn familie te bezoeken en maakte daar foto’s en filmpjes. De historische beelden op het onderstaande video zijn gefilmd tijdens twee van zijn bezoeken aan de shtetl, in 1938 en 1939.

Tot de start van de Tweede Wereldoorlog was meer dan 50% van de inwoners van Wielopole Skrzyńskie Joods. Op 26 juni 1942 zijn alle Joden van het dorpje gedeporteerd naar het ghetto van Ropzcyce. Bijna alle zieke en oudere mensen waren daarvoor al vermoord door de nazi’s. Geen van de Joodse bewoners heeft de oorlog overleefd.

Advertentie (4)