Het Shabbos Project verovert Nederland

challebake
Op de foto: Ruim 3000 vrouwen kwamen in Zuid-Afrika bij elkaar om samen ‘challot’ – speciale shabbat-broden te bakken tijdens een feestelijke avond.

Een miljoen deelnemers uit 70 landen. Samen houden ze één shabbat: op 23-24 oktober 2015. Dit jaar doet Nederland voor het eerst mee met een groot aantal synagoges en organisaties.

Nog maar twee jaar geleden ontstond in Zuid-Afrika het idee om te beginnen met het ‘Shabbos Project’. Tijdens één shabbat zouden zo veel mogelijk samen Shabbat houden en vieren, een shabbat volgens orthodox gebruik. De Shabbat en het weekend er om heen werden aangekleed met een uitgebreid, leerzaam en feestelijk programma. Naar schatting vierde zo’n 70% van de 75.000 Joden in Zuid-Afrika dat jaar samen de Shabbat.

Wegens het grote succes sloten zich een jaar laten enkele tientallen landen zich aan bij dit evenement, dat nu een jaarlijks terugkerend hoogtepunt in de Joodse kalender aan het worden is. Nederland deed vorig jaar ook mee met twee synagoges en het totaal aantal deelnemers werd dat jaar geschat op ongeveer één miljoen. In de editie van 2015 doen al zo’n 70 landen mee, in vele honderden steden.

Ruim twintig Nederlandse synagoges en organisaties doen dit jaar mee met het Shabbos Project. Er is een flink budget beschikbaar en er zullen drie grote gemeenschappelijke evenementen worden georganiseerd rond deze Shabbat. Daarnaast zullen de verschillende deelnemende synagoges op de Shabbat zelf een uitgebreid programma bieden per synagoge, met sprekers, maaltijden en spelletjes.

Net als in veel andere landen zullen er op woensdagavond ‘challot’ gebakken worden, hier in Amsterdam onder leiding van spiritueel entertainer Smadar Morag. Ruim 300 vrouwen worden verwacht op deze bijzondere avond. Op donderdagavond volgt een lezing van Rabbijn Kimche uit Engeland en op Zaterdagavond is er een groot afsluitingsfeest – de Havdalah Party – met live muziek van Udi Ullman. Dit belooft de grootst gevierde shabbat ooit in Nederland én in de wereld te worden.

Meer informatie is te vinden op de vorige week gelanceerde Facebookgroep en website: https://www.facebook.com/ShabbosprojectNL?fref=ts en http://www.shabbosnl.org/ .

Advertentie (4)