Holocaust-overlever oudste man ter wereld

yisrael-kristal-israel-holocaust-israel

Guinness World Records heeft een overlever van Auschwitz officieel erkend als oudste man ter wereld. De 112-jarige Yisrael Kristal uit de Israëlische havenstad Haifa werkte decennialang in een banketbakkerij die hij opende na zijn verhuizing naar Israël.

De man, Yisrael Kristal genaamd, is geboren in het Poolse Zarnow op 15 september 1903. Verblijfspapieren uit 1918, opgedoken in een Pools archief in de stad Lodz, bevestigen zijn leeftijd. Het bewijsmateriaal was noodzakelijk voor zijn erkenning.

De Israëliër heeft naar eigen zeggen de Oostenrijkse keizer Franz Joseph nog met eigen ogen gezien, toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Als tiener verhuisde hij naar Lodz om te gaan werken in een banketbakkerij van de familie.

In 1944 werd Kristal naar Auschwitz gedeporteerd. Over die traumatische tijd spreekt hij niet graag. “Over iedere dag daar kan je twee boeken schrijven”, zei hij. Hij verloor zijn eerste vrouw Chaja Feige Frucht en hun twee kinderen in het vernietigingskamp.