Israel: ‘Burgers, verlaat Turkije!’

Istiklal_Street

Het wordt Israëliërs sterk afgeraden om naar Turkije af te reizen. Onderdanen van de Joodse staat die zich al in het overwegend islamitische land bevinden, kunnen maar beter “zo snel mogelijk hun koffers pakken”. Deze reiswaarschuwing is vandaag uitgevaardigd door het Bureau contra-terrorisme van de Israëlische premier Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu. 

Volgens The Times of Israël heeft Jeruzalem de terreurdreiging in Turkije opgeschaald van niveau 3 naar niveau 2.

Daarmee wordt de kans op terrorisme tegen Israëlische burgers zoals onlangs in Istanboel, waar in winkelstraat Istiklal een terrorist van Islamitische Staat (IS) zich opblies te midden van toeristen uit Israël, nu ingeschat als een ‘hoge concrete dreiging’.

Bibi’s medewerkers wijzen dan ook nadrukkelijk op het risico van IS-terreur in het land op de grens van Azië en Europa. Volgens hen toont de aanslag in Istanboel dat cellen van het kalifaat terreurplannen beramen tegen Turkse toeristische trekpleisters en dat “IS een grote capaciteit heeft tot het uitvoeren van verdere aanvallen” in Turkije. Toeristen uit Israël vormen daarbij zeker ook een van de doelwitten van de “terroristische infrastructuur”, aldus de regeringsambtenaren.

Pasen ook linke soep in Turkije

Afgelopen zaterdag waarschuwde de Turkse politie ook al voor aanslagen tijdens paasvieringen. Onder meer kerken en synagogen zouden doelwit kunnen worden van een door de Religie van de Vrede geïnspireerd terreuroffensief, zoals gisteren de zelfmoordterrorist die dood en verderf zaaide onder christelijke vrouwen en kinderen in de Pakistaanse stad Lahore.

Turkse burgers: 8% = pro-IS

Tijdens een poll uit 2015 ontdekte het Pew Research Center dat liefst 8 procent van de Turken wel sympathie kan opbrengen voor het kalifaat, waar massamoord, slavernij, terreur en kinderverkrachting de ‘norm’ zijn. Daarnaast vulde nog eens één op vijf ondervraagden in ‘geen mening’ te hebben over de barbaarse praktijken waaraan geloofsgenoten in de buurlanden Irak en Syrië de aldaar wonende religieuze minderheden onderwerpen. Verontrustende cijfers, voor een land dat regelmatig een dubbelrol in de regio lijkt te spelen en waarmee het Westen zeer nauwe banden onderhoudt.

(foto Istiklal Street, gemaakt door Khortan, via Wikipedia)

Advertentie (4)