Auto-terreur trof ook Israël vaak

truck-terror-in-nice

De gruwelijke aanval gisterenavond laat in Nice, waarbij zeker vierentachtig mensen het leven hebben gelaten, is niet de eerste terreuraanslag die met een rijdend voertuig wordt aangericht. Eerder zijn Canada, het Verenigd Koninkrijk en Israël getroffen door zulk terrorisme, waarbij een (vracht)auto wordt getransformeerd tot dodelijk wapen. 

In mei 2013 stierf de Britse militair Lee Rigby een gewelddadige dood toen twee islamisten hem in Londen aanreden en vervolgens probeerden te onthoofden. Het duo, afkomstig uit Nigeria, wilde wraak nemen op Britse troepen omdat die moslims zouden hebben gedood, schrijft The Times of Israel.

De Canadese soldaat Patrice Vincent werd met behulp van een auto vermoord in oktober 2014. Martin Couture-Rouleau, een bekeerling tot de islam, zat achter het geweld, waarbij ook een andere persoon gewond raakte. Couture-Rouleau claimde de aanval “in naam van de jihad”.

Sinds oktober 2015 zijn door terrorisme met auto’s in Israël zeker 34 Israëliërs, twee Amerikanen, een Eritreeër en een Soedanees omgekomen. Leden van Israëlische veiligheidsdiensten wisten in totaal 215 Palestijnse aanvallers te doden tijdens het uitvoeren van de terreurgolf.

Aanvallen met auto’s of trucks zijn relatief eenvoudig voor te bereiden en brengen weinig kosten met zich mee. Daarom is het geen toeval dat terreurbendes als Islamitische Staat (IS / ISIS) en al-Qaida hun aanhangers veelvuldig op internet opriepen tot het plegen van zulke terreur.

Advertentie (4)