Premier Canada bezoekt Auschwitz

Premier Trudeau van Canada bezoekt AuschwitzAuschwitz is gisteren bezocht door de Canadese premier Justin Trudeau. De politicus huilde diverse malen ten overstaan van het aldaar aanwezige monument. Hij werd op zijn bezoek onder andere vergezeld door een man die ooit een gevangene was in het voormalige concentratie- en vernietigingskamp van de nazi’s. Nate Leipciger, de overlevende, emigreerde in 1948 als 18-jarige jongeman uit zijn moederland Polen naar Canada.

Anderen in het gevolg van Trudeau waren de Canadese minister Stéphane Dion (Buitenlandse Zaken) en rabbijn Adam Scheier uit de stad Montreal. Hij is een bobo uit de Raad der Rabbijnen van Canada. De delegatie werd verwelkomd door de museumdirecteur van Auschwitz Piotr Cywinski, schrijft The Jerusalem Post.

In het kamp zag de Canadese afvaardiging een fors deel van de exhibitie, waaronder een fotoreeks over de aankomst van een transport van Hongaarse Joden. Ook bezochten ze de ruimte die was geweid aan de geplunderde eigendommen – die in kampjargon ‘Canada’ heette – en een gaskamer en crematorium.

“Vandaag zagen we de mogelijkheden van opzettelijke menselijke wreedheid en kwaadaardigheid”, schreef Trudeau in het gastenboek van het Auschwitz-museum. “Laten we deze pijnlijke waarheid over onszelf altijd onthouden. Er is nooit genoeg tolerantie. De mensheid moet leren om van haar diversiteit te houden.”

De premier was in het voormalige vernietigingskamp na afloop van een top van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) in Warschau. Canada is een van de 36 landen die de Auschwitz-Birkenau Foundation financieel ondersteunen.

(foto via Wikipedia Commons)

Advertentie (4)