Yad Vashem helpt Rwanda na genocide

Rwanda-israel

De Internationale School voor Holocaust Studies in Yad Vashem en het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken hielden deze vrijdag een seminar over de Rwandese genocide. Eerder deze week werd de volkerenmoord, die in de lente van 1994 aan zo’n 800.000 mensen het leven kostte, herdacht in Rwanda.

Diverse overlevenden van de genocide woonden het symposium bij, schrijft The Algemeiner. Zij kregen uitleg van personeel van het Holocaust-archief en van Yad Vashem-medewerkers die in het monument als conservator werken. Tevens waren er ontmoetingen georganiseerd tussen de Rwandezen en overlevenden van de volkerenmoord door de Nazi’s.

Uiteraard stond ook een bezoek aan het museum op het programma. Leden van de delegatie uit Rwanda leerden daar hoe ze de technieken die Yad Vashem had ontwikkeld konden gebruiken om hun eigen monument voor de Rwandese Genocide te bouwen. Tweeëntwintig jaar geleden startte in het Afrikaanse landje een volkerenmoord die was georganiseerd door het regime van de Hutu’s, de dominante stam. Slachtoffer van de moordpartijen was het volk der Tutsi’s. De drie maanden durende genocide leidde tot een inval van rebellenbeweging RPF vanuit Oeganda en uiteindelijk zelfs tot een burgeroorlog in buurland Congo (Zaïre).

Het partnerschap tussen Yad Vashem en Rwanda ontstond in 2005. In dat jaar was het museum voor de eerste maal gastheer voor overlevenden van de Afrikaanse genocide. “Yad Vashem is precies wat we willen creëren”, zei Gerta Honorah na afloop van de presentaties. Honorah leidde de Rwandese delegatie en is directeur van Genocide Memorial in hoofdstad Kigali.

(foto via Wiki)

Advertentie (4)