Antisemitisme: Geschiedenis en actualiteit

Anne Frank StichtingAfgelopen week is het boek Antisemitisme. Geschiedenis en actualiteit verschenen, uitgebracht door de Anne Frank Stichting en Boom uitgevers. De auteur Jaap Tanja behandelt in bondige stijl een groot aantal facetten van antisemitisme, een complex fenomeen met een eigen geschiedenis en helaas ook nogal wat actualiteit. Het boek is zowel voor een breed publiek als voor het onderwijs geschikt. 

Waar komen stereotypen over joden vandaan, waar ligt de grens tussen een onschuldige opmerking en een kwaadaardig vooroordeel over joden? Waarin onderscheidt antisemitisme zich van andere vormen van groepshaat? Dat zijn ogenschijnlijk eenvoudige, maar in werkelijkheid ingewikkelde vragen met meerdere perspectieven. Het boek Antisemitisme. Geschiedenis en actualiteit geeft inzicht in deze complexiteit van antisemitisme.

Educatie

Dit informatieve boek is voor iedereen toegankelijk en heeft ook een educatief doel. Met het boek wil de Anne Frank Stichting met name docenten geschiedenis, maatschappijleer en godsdienst achtergrondinformatie aanbieden voor de behandeling van het thema antisemitisme in de klas. Het boek sluit aan op educatieve materialen van de stichting over vooroordelen en discriminatie in het algemeen en antisemitisme in het bijzonder.

Verkrijgbaar

Antisemitisme. Geschiedenis en actualiteit is een paperback, geïllustreerd met meer dan 50 full-colour illustraties, telt 148 pagina’s en kost € 14,95. Het boek is een geheel herziene en geactualiseerde editie van het boek Vijftig vragen over antisemitisme(2005). Het nieuwe boek is verkrijgbaar bij alle (internet) boekhandels en bij de Anne Frank Stichting in de bookshop en via de website van Boom Uitgevers. Bij de stichting is ook een Engelstalige editie van het boek verkrijgbaar.