Israel: hersenoperatie stopt trillen Parkinson

Israelische hersenoperatie stopt trillen bij ParkinsonIn het Rambam-ziekenhuis te Haifa is een operatie uitgevoerd die een van de symptomen van de ziekte van Parkinson, het trillen, kan wegnemen*. De behandeling wordt uitgevoerd met echogolven terwijl de patiënt in een MRI-machine ligt. Hij mag sinds 2015 worden toegepast en is gedemonstreerd tijdens de jaarlijkse conferentie van de Internationale Vereniging voor Therapeutigsche Echoscopie.

De complexe en vernieuwende operatie is ontwikkeld door het Israelische bedrijf InSightec. De patiënt draagt tijdens de behandeling een speciale helm en er wordt niet met messen in het hoofd gesneden: de chirurg gebruikt een computermuis in plaats van een mes. De patiënt kan al na een uur opstaan en, verlost van het trillen, het ziekenhuis verlaten. Dit verbetert de kwaliteit van het leven aanzienlijk.

Ontwikkelaar Insightec, gevestigd in Tirat HaCarmel, ontwikkelt en distribueert non-invasieve behandelingen voor verschillende oncologische en gynecologische indicaties. Het Exablate-platform maakt gebruik van een revolutionaire technologie (MRgFUS), waarbij zeer intense echogolven worden gestuurd door beeldvorming met magnetische resonantie, MRI**. Zo kan heel effectief en met een minimum aan neveneffecten weefsel worden verwijderd.

*Het Rambam-ziekehuis heeft een speciale internetpagina waar mensen met Parkinson meer informatie kunnen vinden en zich kunnen aanmelden voor een informatiepakket: klik hier.

**Bij MRI worden met een sterke magneet en radiogolven signalen in het lichaam opgewekt, waaruit een computer beelden genereert.

Bron: CIDI / Elise Friedmann

Advertentie (4)