‘Aanslag op nationale voetbalteam Israël verijdeld’

Kosovo-geboren Lavdrim Muhaxheri is de ISIS-gelieerde commando van een terreurcel die een aanslag wou plegen op Israëlische voetballers
Kosovo-geboren Lavdrim Muhaxheri is de ISIS-gelieerde commando van een terreurcel die een aanslag wou plegen op Israëlische voetballers

Politiediensten van diverse landen op de Balkan hebben met een reeks arrestaties mogelijk een jihadistische terreuraanval tegen het Israëlische nationale elftal voorkomen. De aanslag zou zijn gepland in de Noord-Albanese stad Shkodra, waar het voetbalteam van de joodse staat vandaag een kwalificatiewedstrijd zou spelen voor het Wereldkampioenschap van 2018.

In Kosovo, Albanië en Macedonië werden in totaal vijftien personen gedetineerd die bij het terreurcomplot betrokken waren. De match tegen Albanië is inmiddels “uit veiligheidsredenen” verplaatst naar de stad Elbasan, in het midden van het land. Eerder deze week waarschuwde Israël al voor het risico van terrorisme op de Balkan, schrijft The Times of Israel.

Vermoed wordt dat Islamitische Staat (IS of ISIS) achter de samenzwering tegen het voetbalelftal zit. Volgens de Kosovaarse autoriteiten waren aanslagen voorbereid “tegen internationale en andere veiligheidsorganisaties”.

Doel zou zijn geweest om “de bevolking ernstig te intimideren, de destabilisatie en vernietiging van fundamentele sociale structuren en vervolgens het vestigen van de Islamitische Staat”.

Eerder deze maand waren er ook al arrestaties onder jihadisten in de regio. In Kosovo alleen al zouden de fanatieke islamieten over een netwerk van zo’n dertig man beschikken.

Advertentie (4)