Israel neemt na zes jaar weer deel aan een NAVO-oefening

Israel neemt na zes jaar weer deel aan een NAVO-oefening
NATO Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg (r) en de Israelische president Reuven Rivlin tijdens de opening van het Israelische kantoor in het hoofdkantoor van de NAVO.

Voor het eerst in zes jaar heeft Israel deelgenomen aan een NAVO-oefening in Montenegro. De oefening is er op gericht de inzetbaarheid van NAVO-troepen bij natuurrampen te testen en te evalueren. Israel mocht deelnemen aan de oefening omdat het vier maanden geleden het verzoeningsakkoord met Turkije heeft getekend waarmee de zes jaar durende diplomatieke impasse tussen de landen werd beëindigd, schrijft CIDI-medewerker Mike Durand.

Dat de oefening op het grondgebied van het voormalig Joegoslavische land plaatsheeft maakt onderdeel uit van de opname van Montenegro als 29ste lidstaat tot de NAVO. Ook heeft het land regelmatig te maken met grote overstromingen waardoor het een geschikte plaats is om NAVO-troepen te laten oefenen op het gebied van rampenbestrijding. Aan de oefening namen 680 mensen uit 32 landen deel. Zij simuleerden scenario’s met zware overstromingen en modderstromen, maar ook met blootstelling aan gevaarlijke stoffen en door het noodweer verplaatste landmijnen.

Israel vaardigde een gezamenlijke delegatie van teams van het Reddings- en Coördinatiecentrum, de Zaka Rescue and Recovery Organisatie, de Fire and Rescue Service en het Israelische leger af. Ook waren er meerdere vertegenwoordigers van het Israelische ministerie van Defensie en Buitenlandse Zaken aanwezig. Vooral de Israelische duikers die een onderwater reddingsmissie uitvoerden in de koude wateren van de Zeta rivier sloegen hoge ogen bij de observatoren van de NAVO-oefening.

“Terrorism has touched so many of our cities, from Brussels to Ankara, and from Orlando to Tel Aviv”        – Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO.

Montenegro is een klein land van 13.000 vierkante kilometer (de helft van de grootte van Israel en de Westelijke Jordaanoever), en heeft een bevolking van slechts 650.000 mensen. Israel heeft volledige diplomatieke betrekkingen met Montenegro, maar er is geen officiële ambassadeur in het land. Dr. Alona Fisher-Kamm, de Israelische ambassadeur in Servië, vertegenwoordigt Israel in Montenegro. Een voorbeeld van de samenwerking van Israel met landen in de regio is het oppakken van tientallen vermoedelijke leden van de terreurgroepering ISIS op basis van informatie die de Israelische Veiligheidsdienst aan hen heeft verschaft. Er waren aanwijzingen dat ISIS-leden een terroristische aanslagen aan het voorbereiden tijdens internationale voetbalwedstrijden, zoals bij de wedstrijd Albanië tegen Israel (0-3) afgelopen zaterdag.