Amsterdamse synagoge doelwit van Nederlandse jihadisten

Joodse scholen Nederland beveilligd - Foto: Maarten Brante
Permanente politiepost en gewapende marechaussees bij een Joodse school in Amsterdam.

Bestuursleden van de Amsterdamse Arrayan-moskee blijken in beeld van opsporingsdiensten vanwege radicalisering en jihadisme. Een bezoeker van de Arrayan moskee is door de criminele inlichtingendienst genoemd als mogelijk lid van een terreurcel. Die groep zou een plan hebben beraamd voor een mogelijke bomaanslag op een synagoge in Amsterdam Zuid, aldus een geheim politiedossier in bezit van De Telegraaf. Om welke synagoge het zou gaan staat niet vermeld in het artikel van de krant.

‘Een Marokkaanse veertiger met een sik, inhammen, een grote kennis van de islam en een witte Audi A4’, zo omschrijft de politie een mogelijke aanslagpleger die zich Abdelhakim noemt. Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) had aanwijzingen dat deze Marokkaan een terreurcel leidde die een aanslag voorbereidde op een synagoge in Amsterdam-Zuid. Volgens TCI bezocht hij regelmatig de Arrayan-moskee.

Volgens de gegevens van de criminele inlichtingendienst stond de aanslag gepland rond de afgelopen jaarwisseling. Het was een ingenieus project. In de chaos na de aanslag zou een tweede groep toeslaan met een bom op een geldinstelling, ook in Zuid. Die tweede groep zou onder leiding staan van twee mannen, in het document van de inlichtingendienst Izzy en Ibo genoemd. De politie zou in de opsporing van die groep aanhoudingen hebben verricht.

Permanente politieposten

Eerder deze maand hebben diverse Joodse prominenten hun zorgen geuit nadat de gemeente het plan bekend maakte om de permanente politieposten voor Joodse scholen en synagoges te verwijderen. Deze waren geplaatst na diverse aanslagen op Joodse doelen in o.a. België, Frankrijk en Denemarken.

Ronnie Eisenmann liet destijds weten: “Je ziet dat die huisjes niet voor niets zijn geplaatst. De aanwezigheid van de huisjes geeft in ieder geval de indruk dat er bewaakt en beveiligd wordt. Dat is misschien toch van een ander niveau dan bijvoorbeeld camera’s of alleen camera’s‘.

Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg is het daarmee eens. ‘Ik heb de woordvoerder van de burgemeester met klem gevraagd of dit een begin is van een afschaling van onze beveiliging. Dat werd met even zoveel klem ontkend. Hij zei dat dat beslist niet het geval is. Er is geen sprake van afschaling en daar rekenen wij dus op. Dat neemt de zorgen een beetje weg.

Foto: Maarten Brante

Advertentie (4)