Stichting Joods Apeldoorn beschuldigt Vredesweek van antisemitisme

Organisator Vredesweek Apeldoorn beschuldigt van antisemitisme
Foto: Reinier Vermeer

“Door jou is mijn beeld van Joden er niet bepaald beter op geworden”

Voorzitter Tom Fürstenberg van de Stichting Joods Apeldoorn heeft voorzitter Eddy Anneveldt van de Apeldoornse Vredesweek van antisemitisme beschuldigd. Als bewijs liet Fürstenberg een citaat zien uit zijn persoonlijke e-mailcorrespondentie met de bestuurder. De authenticiteit van de digitale woordenwisseling is inmiddels bevestigd door Anneveldt. De van Jodenhaat beschuldigde organisator ontkent echter met klem dat het een antisemitische uitspraak is. De Vredesweek is een jaarlijkse week in Apeldoorn waar verschillende religies en levensbeschouwingen bijeenkomen voor de vrede. 

Fürstenberg citeerde een zin van de vredesvoorzitter als bewijs van antisemitisme tijdens de jaarlijkse herdenking voor de slachtoffers van het Apeldoornsche Bosch*. Het betreft de door Dhr. Anneveldt op schrift gestelde zin: “Door jou is mijn beeld van Joden er niet bepaald beter op geworden”. Antisemitisch of niet, koosjer is het in ieder geval niet.

De aanleiding van het conflict ontstond in het kader van de Vredesweek, waar een lezing heeft plaatsgevonden door de anti-Israël-activist Kees (Cornelis) Blok. Die werkt onder andere samen met het Nederlandse ‘Palestina Komitee’ en is voorzitter van de pro-Palestijnse lobbygroep Kairos-Sabeel Nederland. Dhr. Blok beschuldigt Israël van racisme, apartheid en steunt de antisemitische BDS-beweging, die onder de nobele doelstelling van vrede de totale opheffing nastreeft van de Joodse staat in Eretz Yisraël. Blok heeft tijdens zijn lezing  bevestigd het bestaansrecht van Israël niet te erkennen, een staat die volgens hem ‘alleen voor het Joodse ras’ bedoeld is.

Fürstenberg verzette zich tegen de participatie van de anti-Israël activist en dat leidde tevens tot een hoogoplopende mailwisseling met voorzitter Anneveldt, waarin de gewraakte uitspraak vervolgens door de voorzitter werd gedaan.

Lezing Kees Blok

Wij hebben een aantal opmerkelijke opinies van de anti-Israël activist Kees Blok op een rij gezet, die zijn geuit tijdens de lezing in het bijzijn van Tom Fürstenberg. Blok heeft na afloop nog gesteld dat hij zich deze keer had ‘ingehouden’, omdat er ‘een Jood’ aanwezig was bij de lezing voor de vrede.

  • De basis van de Joodse staat is fout, want het ‘Joodse ras’ ligt eraan ten grondslag. Zionisme is racisme.
  • Israel als Joodse staat moet verdwijnen en moet plaats maken voor één niet-Joodse staat, inclusief de West-Bank en Gaza.
  • De Joden in Israel hebben niets te vrezen. Oproepen tot uitroeiing door jihadisten zijn retoriek, en hun aanslagen stellen weinig voor. Ook de vernietigingsoproepen van Iran en Hezbollah is vooral retoriek.
  • De Palestijnse jihadisten zijn te vergelijken met de geuzen en onze verzetsstrijders in WOII. Dhr. Blok is tevens de mening toegedaan dat Palestijnen nog veel minder gewelddadig zijn dan de geuzen.
  • Er moet met Islamitische terreurorganisaties als Hamas, Hezbollah en Moslim Broederschap (die allemaal de Joodse staat en de Joden willen vernietigen) gepraat worden ipv militair bestreden, net zoals ‘we’ meer met Hitler en Himmler hadden moeten praten (!).

In een gesprek van de redactie met Fürstenberg, wijst hij op de 3 transformatie van jodenhaat, met steeds dezelfde soort stereotypen, en altijd gericht op annihilatie:

  • Een wereld zonder Joodse religie (anti-judaïsme)
  • Een wereld zonder Joods volk (anti-semitisme)
  • Een wereld zonder Joodse staat (anti-zionisme)

Antizionisme, échte haat tegen het bestaan van een Joodse staat, dus niet gewone kritiek, is antisemitisme, verteld Fürstenberg gepassioneerd. Het ontkennen van het bestaansrecht van een Joodse staat is de moderne vervangingstheologie. Het legitimeren en bagatelliseren van geweld tégen Joodse staat, en het overdrijven van geweld dóór de Joodse staat (de beschuldigingen van genocide), is het nieuwe bloedsprookje. De voorzitter van de Stichting Joods Apeldoorn vervolgd zijn betoog dat Kees Blok klassiek anti-Joodse stereotypen van ‘de Jood’ vervangt door Zionist/Israel(i).

Het antisemitisme neemt volgens Fürstenberg niet alleen toe onder moslims.

Ik heb liever een luidruchtige antisemitische Marokkaan dan een zwijgende Nederlandse meerderheid. Die uiten zich zo cru dat ieder weldenkend mens denkt: dat is idioot en dat keuren we af. Het is juist het salonfähige antisemitisme, van die kleine opmerkingen uit de mond van een ogenschijnlijk ‘keurige blanke westerling’ die ingekleed worden als een wolf in schaapskleren, dat is veel gevaarlijker en dat merk ik steeds en steeds vaker.”

Ook laat Fürstenberg weten:

Ik vind het tegenover mezelf en de slachtoffers van destijds hypocriet om hier krokodillentranen te huilen, terwijl we weten dat de haat die hen destijds het leven heeft gekost, in combinatie met de onverschilligheid en passiviteit van de massa die aan de zijlijn stond, gewoon weer terug is. Naderhand zeiden we: Wir haben es nicht gewußt en ik wil mijn kleinkinderen en de volgende generaties niet onder ogen komen als ik er toen niet voor heb gewaarschuwd.”

Aanstaande donderdag gaan de wethouders Blokhuis en Kruithof van de Gemeente Apeldoorn een poging wagen om beide partijen bijeen te brengen.

De redactie van Joods.nl hoopt natuurlijk dat het beeld bij dhr. Anneveldt over Joden, na het schrijven en publiceren van dit artikel, niet nóg slechter is geworden. To be continued…

*In 1943 werden de bewoners en medewerkers van het Joodse psychiatrisch ziekenhuis het Apeldoornse Bosch werden weggevoerd. Enkele jaren terug zijn de namen van de 1069 slachtoffers bekendgemaakt. Die namen waren lange tijd onbekend, omdat de nazi’s geen lijsten bijhielden van de afgevoerde patiënten. De ruim 1000 patiënten en tientallen verplegers werden naar vernietigingskamp Auschwitz afgevoerd. Slechts 14 van hen overleefden de oorlog. De namen zijn inmiddels opgenomen in de database Een Naam en Gezicht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De namenlijst is eveneens toegevoegd aan het Digitaal Joods Monument en het holocaustmuseum Yad Vashem in Israël.

Advertentie (4)