De Khoulani-zaak van A tot Z

Update: 13 juni 2017, 19.51 uur

Abderrazaq 'Abdoe' Khoulani is raadslid in de gemeente Den Haag voor de islamitische partij Partij van de Eenheid. (Foto: denhaag.nl)
Abderazaq ‘Abdoe’ Khoulani is raadslid in de gemeente Den Haag voor de islamitische partij Partij van de Eenheid. (Foto: denhaag.nl)

Abderazaq Khoulani, raadslid en fractievoorzitter van de Haags islamitische politieke partij Partij van de Eenheid, ligt onder vuur na een onorthodox bericht op zijn persoonlijke Facebookpagina. Hij reageerde op een trots twitterbericht van SGP-leider Kees van der Staaij. Van der Staaij plaatste een foto van een groep Israëlische scholieren met daarbij de tekst: “Israëlische gasten op bezoek bij de SGP: scholieren van een ‘young ambassadors’ programma rond leiderschapstraining. Interessant initiatief!”.

Khoulani reageert gepikeerd: “Zionistische terroristen in wording gewoon keurig op bezoek bij de SGP. Dit zijn de toekomstige kindermoordenaars en bezetters.”

De SGP-leider is “geschokt” als hij van Den Haag FM de felle reactie van Khoulani te horen krijgt. Van der Staaij verklaart tegenover het Haagse medium dat het “echt een bizarre reactie is” en noemt het “een vorm van antisemitisme waar we gewoon strijd tegen moeten voeren”. Van der Staaij eindigt zijn verklaring met: “Jodenhaat mag in Nederland, zeker niet vanuit de politiek, nooit normaal gevonden worden.”

De jongerenorganisatie van de SGP, de SGPJ, noemt de uitspraken “absurd” en doet aangifte wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat. “Terwijl antisemitisme een oprukkend probleem is in de samenleving, besluit dit raadslid een bijzonder slecht voorbeeld te geven door voorop te gaan met deze antisemitische teksten. Wat mij betreft zijn kwalificaties als ‘terroristen’, ‘kindermoordenaar’ en ‘bezetter’ als het over deze Israëlische scholieren gaat, genoeg reden voor aangifte.” De jongeren maken zich nog bozer, omdat Khoulani de uitspraken niet terug wilt nemen.

 

Het Facebookbericht wordt na enkele dagen verwijderd, volgens Khoulani niet door zichzelf maar door Facebook. Verder verklaard hij dat het aan de rechter is of de uitspraak strafbaar is of niet en voegt eraan toe: “Als de waarheid strafbaar is dan onderga ik dat met opgeheven hoofd.”Het partijbestuur heeft daarvoor wel gevraagd om het bericht te verwijderen. Partijvoorzitter Arnoud van Doorn vertelt tegenover het AD dat “de bewoordingen minder handig was”. “Meningsverschillen bespreken we graag  middels beschaafde dialoog,” aldus Van Doorn. Tegenover Omroep West noemt Van Doorn de omstreden uitspraak niet de visie van de partij en betreft het een persoonlijke mening van Khoulani. Het is immers geplaatst op de persoonlijke pagina van Khoulani.

Khoulani zelf ziet geen kwaad in zijn uitspraak, integendeel, hij noemt het “de keiharde waarheid”. “Deze mensen (de Israëlische scholieren, red.)  hebben dienstplicht, iedereen komt vroeg of laat bij het leger en dan maken ze zich schuldig aan de bezetting,” aldus Khoulani op zijn Facebook.In een interview met Omroep West herhaalt hij zijn tegenargumenten. Hij stelt Israël verantwoordelijk voor de dood en terreur op Palestijnse kinderen en berust zich op VN-rapporten. Deze zouden er niet om liegen. “Dit zijn gewoon de feiten,” voegt Khoulani er aan toe. Hij erkend dat het misschien een ongemakkelijke waarheid is, maar stelt dat het wel degelijk “toekomstige moordenaars zijn, omdat ze later verplicht de IDF (Israëlisch leger, red.) ingaan”.

Van antisemitisme wilt Khoulani niets weten, volgens hem staat hij erom bekend dat hij veel respect heeft voor het joodse geloof en joodse gelovigen. Volgens het AD overweegt Khoulani aangifte te doen tegen collega-raadslid Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP. Grinwis noemde de gewraakte reactie grenzend aan “jodenhaat” en dat vind Khoulani ter ver gaan.

Deze foto plaatst Khoulani op zijn Facebookpagina. Het is een screenshot van één van de berichten in Khoulani’s facebookinbox.

Ook heeft hij kritiek op Van der Staaij die zou schaamteloos de ‘antisemitisme-kaart’ spelen en noemt de SGP-leider “hypocriet tot aan het bot” en een “islamofobe christenzionist”. Op Facebook benadrukt Khoulani dat hij geen antisemiet is, maar wel een antizionist: “Zionisme (…) blijf ik samen met mijn Joodse medestanders verbaal bestrijden en aanvallen, aangezien het een rotte haatideologie is die pal staat voor bezetting en onderdrukking.”

Utrechtenaar Anneke Brons heeft heftige kritiek over het anti-Israëlische bericht en schrijft eronder dat hij een “walgelijke antisemiet” is, vertelt Brons tegen Joods.nl.

Khoulani een persoonlijk bericht op Facebook. Khoulani reageert furieus. In een audiobericht scheldt hij Brons uit voor “blonde teef”, “achterlijk dom wijf” en adviseert Brons te verhuizen naar “zo’n Israëlische kolonie” zodat ze naar doodgeschoten Palestijnse kinderen kan kijken. “Daar hoor jij tussen, tussen dat zionistische gespuis,” eindigt Khoulani. Brons zal aangifte doen bij de politie, ze vindt dat een raadslid zich niet zo hoort te gedragen.

Als Omroep West om tekst en uitleg vraagt laat Khoulani zijn telefoon zien. Hij zou dagelijks worden uitgescholden voor ‘kankerhond’ en ‘kankermoslim’. Hij erkent dat hij een zwak moment had, hij is ook maar mens vertelt hij. Khoulani: “Ik ben uitgescholden en op een heel racistische manier bejegend. Ik heb me even laten gaan en ik heb dat vrouwtje inderdaad uitgescholden.”

Vele organisaties zijn woest. Zo komt het Centraal Joods Overleg (CJO) met een snoeihard statement waarin staat dat Khoulani’s “verbale terrorisme” een opmaat is “naar fysiek terrorisme”. De belangenorganisatie spreekt over klassiek antisemitisme.

“Khoulani wordt blijkbaar volledig verblind door een buitengewoon fanatiek islamistisch chauvinisme: hij haat alles wat Joods is, zelfs kinderen die nog nooit iemand iets misdaan hebben, en kan geen woord van kritiek over zijn lippen krijgen jegens de ongelooflijke misdaden die moslims, waaronder ook kinderen,  jaar in jaar uit in de allereerste plaats tegen elkaar bedrijven,” schrijft het CJO op haar website.

CJO: “Deze houding heeft een directe relatie met de afschuwwekkende misdaden  zoals die door geestverwanten van Khoulani zeer recent in Londen zijn gepleegd.”

De jongerenorganisatie van het CIDI, het CIJO, demonstreerde vorige week met een kleine groep voor het Haagse stadhuis. Het CIJO gaat volgens vice-voorzitter Hidde van Koningsveld geen aangifte doen, “wellicht een boycot in de raad, dat zou mooi zijn.”

In een open brief aan het AD distantiëren de Haagse partijen Groep de Mos, VVD, CDA en CU/SGP zich van Khoulani’s woorden.  “Wij roepen hem op snel excuses te maken en het ambt van raadslid niet langer te besmeuren, maar zich te gaan gedragen dat ambt waardig,” aldus de fractievoorzitters.

NIW-columnist Bart Schut gaat verder en roept op tot massa-aangifte tegen Khoulani. Schut vergelijkt de huidige situatie met de ‘minder Marokkanen’-zaak van Wilders. “Het kan niet zo zijn dat de ene bevolkingsgroep door overheid en wet wordt beschermd tegen haatzaaiende uitspraken, terwijl een andere vogelvrij is. Dus ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau en doe aangifte tegen Khoulani wegens antisemitisme, haatzaaien en groepsbelediging,” schrijft Schut. Van der Staaij en CJO-voorzitter Ron van der Wieken ondersteunen de oproep voor de massa-aangifte.

Schut reageert ook kritisch tegenover de Haagse burgemeester Pauline Krikke (VVD). Volgens Schut wilt de burgemeester geen commentaar geven op de kwestie. Woordvoerder van Krikke verklaart aan het NIW: “Als de rechterlijke macht aan zet is, past de politiek afstand”. Schut is van mening dat Krikke zich achter dit standpunt verschuilt. “Dit is opvallend, om niet te zeggen bizar, gezien alle bemoeienis van burgemeesters in de zaak-Wilders,” valt Schut op.

De Israëlische ambassadeur in Den Haag Aviv Shir-On reageert behalve verbaasd ook verontwaardigd. “Deze zestienjarige Israëliërs komen naar Nederland om relaties tussen onze twee landen te bevorderen (…) om een dialoog te voeren en vriendschappelijk relaties op te zetten. Om hen ‘moordenaars’ te noemen en te beweren dat zij Palestijns bloed in hun handen hebben, vanwege het feit dat ze Israëlisch zijn is niet alleen schandelijk, maar ook volstrekt onaanvaardbaar,” schrijft Shir-On. “Deze woorden zijn niets anders dan een aanmoediging die tot geweld kan leiden zoals we recentelijk in Parijs, Brussel, Berlijn, Manchester en Londen hebben gezien.”

 

Aangifte doen tegen Khoulani kan alleen op een politiebureau en niet online. Maak een afspraak door te bellen naar het algemene nummer van de politie: 0900 – 8844 (er zijn kosten aan dit nummer verbonden).

Advertentie (4)