Leefbaar Rotterdam: vervolg demonstranten antisemitische demonstratie

Afgelopen zaterdag werd weer eens pijnlijk duidelijk dat ‘antizionisme’ vaak slechts een dekmantel is voor antisemitisme. Bij een demonstratie tegen Israël in Rotterdam werden anti-Joodse leuzen gescandeerd. Leefbaar Rotterdam heeft raadsvragen gesteld en wil dat de daders worden opgespoord en vervolgd.

Op gisteren verschenen videobeelden is te horen hoe deelnemers aan het protest “Khaybar, Khaybar ya yahud, Jaish Muhammad, sa ya’ud” (“Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert terug“) schreeuwen, een verwijzing naar de Slag bij Khaybar rond het jaar 628. Bij deze slag werd een Joodse stam door het leger van Mohammed uitgeroeid.

“Eerder dit jaar werd in België een Palestijnse man veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor het aanheffen van de slogan op een demonstratie in Antwerpen”, schrijft Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. “Er moet hard worden opgetreden tegen de keiharde Jodenhaat die zaterdag op het Stationsplein te zien en te horen was.”

De demonstratie voor Rotterdam CS werd onder andere ondersteund door de Palestijnse gemeenschap in Holland, BDS Rotterdam, Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina en Movement X van Abou Jahjah. Ook de moslimpartijen NIDA en Partij van de Eenheid waren aanwezig.

NIDA-fractievoorzitter Nourdin El Ouali liet eerder nog aan het Algemeen Dagblad weten te twijfelen of de antisemitische leus daadwerkelijk was geroepen, maar met het verschijnen van de videobeelden staat dat nu buiten kijf.

Advertentie (4)