NIK werkt aan opzet meldpunt seksueel misbruik, geweld en ander wangedrag

nik2

Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, NIK, wil dat er een meldpunt komt voor slachtoffers van seksueel misbruik, geweld en ander wangedrag. Dat heeft het NIK vandaag bekend gemaakt.

Aan de opzet van een klachtenprocedure en voorlichting, zo mogelijk in overleg met externe instanties, gaat worden gewerkt, zegt NIK-secretaris Ruben Vis. “De gedachtevorming hierover leeft al enige tijd. Het gaat om een onafhankelijk meldpunt. Kernbegrippen zijn: vertrouwen, veiligheid, geborgenheid, expertise, en professionaliteit”.

NIK-voorzitter David Goudsmit: “Formeel mag het gaan om situaties waar het NIK-bestuur geen verantwoordelijkheid voor draagt, ons morele kompas gebiedt ons om ons in te zetten als er sprake is van misbruik en misstanden. We hebben besloten om dit dus te gaan doen.”
De uitwerking en plaatsbepaling zal in de komende maanden zijn beslag krijgen. Vis: “Er zal meer moeten gebeuren dan alleen een meldpunt. Het gaat niet alleen om melding. Het gaat ook om preventie, om signaleren, herkennen. We maken ons terecht zorgen over externe veiligheid en hangen camera’s rond joodse gebouwen; leden van de joodse gemeenschap moeten zich ook binnen veilig weten.”

Voor het NIK gaat het om een joodse kernwaarde. De uitspraak kol jisrael arevim zè bazè – heel het Joodse volk is verantwoordelijk voor elkaar, vormt een oproep vanuit Joods perspectief tot het nemen van verantwoordelijkheid in dergelijke situaties.
De Permanente Commissie (bestuur) van het NIK heeft tot deze stap besloten met als aanleiding berichtgeving over het Cheider en een rabbinaal functionaris in dienst van een Joodse Gemeente. De door het NIK-bestuur aangekondigde uitwerking staat hier los van.

Bron: www.nik.nl

Advertentie (4)