Berlijn: tiener vlucht naar Israël om Jodenhaat

Heftig antisemitisme door islamitische klasgenootjes heeft een Duits-Joodse tiener uit Berlijn doen besluiten zijn middelbare school te willen voortzetten in Israël. Leraren van de 15-jarige Liam Rückert, die sinds de herfst van 2016 onderwijs volgde op de Schule am Jungfernheide, zouden de ‘incidenten’ hebben gebagatelliseerd.

“Als er een Jood zou zitten in dit lokaal dan zou ik hem vermoorden”, zo zei een scholier van Arabische komaf eens tijdens een klassikale discussie over het Midden-Oosten. Volgens B-Z-Berlin werd Rückert behalve door moslims ook gediscrimineerd door Poolse klasgenoten, die hem onder andere “schijt-Israëli” zouden hebben genoemd.

De Joodse jongen vroeg vervolgens overplaatsing naar een andere klas, maar dit werd geweigerd door de schooldirectie. Ruim 62 procent van de leerlingen op de school heeft een migrantenachtergrond. Voordat in de scholierenpopulatie bekend werd dat Liam Joods was, had hij er een vriend die hij in vertrouwen kon nemen. “Ik sprak erover met mijn Arabische makker Hussein, want we hadden namelijk beiden een geheim: ik dat ik Joods was, en hij vanwege zijn homoseksualiteit”, licht Liam toe.

Hoewel de tiener nu stage loopt en daardoor alleen op vrijdagmiddagen de school hoeft te bezoeken, slaat hij ook deze contactmomenten over. “De psychologische druk als gevolg van de vijandigheden is te groot”, aldus Liam.

Billy, Rückerts moeder die als kind naar Duitsland kwam, leerde haar beide zonen Ivriet. Haar oudste zoon Sean (19) is al naar Israël vertrokken.

Eerdere ‘incidenten’ in Berlijn

Helaas staat Liams verhaal niet op zichzelf. Zo werd twee weken geleden op basisschool Tempelhofer een meisje door klasgenootjes bedreigd met de dood omdat een van haar ouders Joods is. En vorig jaar sloegen islamitische jongeren in de wijk Friedenau een Joodse jongen in elkaar vanwege zijn afkomst.

‘Ik wil vrede’

Liam voelt geen haat tegen zijn klasgenoten en wil graag snel vertrekken naar zijn broer, die hij eerder al eens opzocht. “Mijn klasgenootjes interesseren me niet, ik wil gewoon mijn vrede”, zo besluit hij.

Advertentie (4)