Ex-moslimterrorist Jason W. spreekt met het NIW

NIW - Nieuw Israëlietisch WeekbladDit is het eerste grote interview dat Jason Walters (beter bekend als Jason W.) geeft sinds hij in 2013 vrijkwam. Over zijn tijd als moslimterrorist, over de Hofstadgroep en over virulent antisemitisme in islamitische kringen. En hoe hij als voorheen rabiaat antisemiet zich nu als een vriend van Israël en de Joden beschouwt, zo valt te lezen in het NIW.

Jason: “Ik ben heel radicaal geweest, en als radicaal moslim ben je heel erg antisemitisch. Naarmate ik meer en meer deradicaliseerde, ben ik me daar schuldig over gaan voelen. Ik ben erg onrechtvaardig geweest en dat wil ik heel graag rechtzetten. Ik heb iets goed te maken, als iemand die vroeger aan de verkeerde kant stond, in dwaling verkeerde. Dit werd voor mij een kernthema, dat geldt voor zowel Joden als Israëli’s. En dat niet alleen. Ik zie dat die valkuil van het antisemitisme waar ik vroeger zelf in ben gevallen zich nu op een of andere manier in de maatschappij normaliseert. Het wordt mainstream. Misschien niet zo virulent als bij islamisten, maar je vindt overal dezelfde stereotypen terug. Er zit geen evenwicht meer in het debat over Joden of Israël.”

Walters bekeerde zich op zijn 16e tot de Islam en nam de naam Abu Mujahied Amrik aan. Hij werd bekend door zijn deelname aan de Nederlandse terreurgroep genaamd ‘Hofstadgroep’, waarvan ook Mohammed Bouyeri lid was. Beter bekend als de moordenaar van Theo van Gogh. Walters werd in 2004 gearresteerd tijdens de inval in het Laakkwartier in Den Haag.

Walters gooide op 10 november 2004 in Den Haag een handgranaat naar leden van een arrestatieteam tijdens een poging om hem en zijn handlanger Ismaël Akhnikh te arresteren. Vier agenten raakten daardoor gewond. Veertien uur later schoot de politie traangas naar binnen en werd Walters gearresteerd.

Jason Walters benaderde Esther Voet zelf. Het hele interview kunt u lezen in het NIW van vrijdag 1 juni. Hier kunt u een abonnement afsluiten voor het Nieuw Israëlietisch Weekblad (10 weken voor €10). Op de website van het NIW kunt u een kort stukje van het interview lezen.