Ierse krant veegt vloer aan met Israël-haters

Zogenaamd progressieve activisten in Ierland die zich verzetten tegen de organisatie van het Eurovisie Songfestival in Israël hebben deze week een stevige veeg uit de pan gekregen in het hoofdredactioneel commentaar van een belangrijk Iers dagblad. De krant noemt de Israël-haters zelfs “hypocriet”.

Het amusante doch serieuze artikel in de Irish Examiner van donderdag start met het uiteenzetten dat er op zich best goede redenen bestaan om je tegen Israël als locatiekeuze te verzetten, zoals het feit dat het landje geografisch gezien nu eenmaal niet tot Europa behoort. Daarna richt de auteur al snel zijn pijlen op de Ierse tak van de Boycott, Divestment, Sanctions-beweging (BDS), die stellig beweert dat het houden van het Songfestival in Israël “zeven decennia van Israëlische oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen tegen het Palestijnse volk zou witwassen”.

“Het gaat hier om standaard retoriek van de BDS-beweging”, schrijft de krant, “die in de Westerse wereld actief is in de politiek, universiteiten, kunsten en entertainment, en die vooral wordt gesteund door links-leunende partijen en lobbygroepen. Deze eenzijdige, beledigende en schijnheilige kletspraatjes promoten de demonisering van de staat Israël en dragen op geen enkele manier bij aan het bereiken van een duurzame tweestatenoplossing die enerzijds Israëls veiligheid garandeert en anderzijds een succesvol buurland voor de Palestijnen in het leven weet te roepen.”

‘Refrein der hypocrisie’

Volgens de krant hebben boycots van het Songfestival en andere tegen Israël gerichte acties “geen enkele impact op het beleid van de Israëlische regering die – hoewel dit feit vaak gemakzuchtig over het hoofd wordt gezien  in de regio de enige democratie vormt en wiens hoogste prioriteit het is om zijn burgers te beschermen tegen degenen die het land van de kaart willen vegen. (…) In deze campagne, die in Ierland vooral door feministen en homo-activisten wordt gesteund, klinkt het refrein van de hypocrisie. De Ierse boycot-brigade, die marcheert voor mensenrechten en sociale gerechtigheid, ziet de Israëlische zelfverdediging hoofdzakelijk als oorlogsmisdaden door de Joodse staat. We zien reikhalzend uit naar het moment dat deze activisten oproepen tot een internationaal embargo tegen Saudi-Arabië, een land waar activisten voor homo- en vrouwenrechten niet eens worden getolereerd. En kunnen we van hen ook nog de eis verwachten om alle culturele, wetenschappelijke en economische banden met China te verbreken, met zijn bedroevende gebrek aan belangstelling voor de mensenrechten? We vermoeden van niet.”

(foto bovenaan via Flickr)

Advertentie (4)