Joodse hoogleraar belaagd in Bonn

In de Duitse stad Bonn is een Arabier opgepakt voor antisemitisch geweld tegen een 50-jarige Joodse man. Slachtoffer van het haatmisdrijf is een Israëlische hoogleraar die woont in de Amerikaanse stad Baltimore.

‘Geen joden in Duitsland’

Tijdens een wandeling op klaarlichte dag in park Hofgarten, met een collega van de Universiteit van Bonn, trok het keppeltje dat de professor droeg de aandacht van een agressieve jongeman. Diverse malen tikte hij het religieuze hoofddeksel van het hoofd van de Israëliër, die ook werd geduwd en klappen op zijn schouder ontving. “Geen joden in Duitsland”, riep de aanvaller, die pas op de vlucht sloeg bij het geluid van naderende politiesirenes.

De toegesnelde agenten presteerden het om in eerste instantie om de hoogleraar op te pakken, iets wat bovendien nogal hardhandig gebeurde. Hij was achter de agressor aangerend en had niet gereageerd op politiesignalen om halt te houden. Toen na de misplaatste arrestatie zijn collega uit Bonn verduidelijkte dat de Israëli juist het slachtoffer van de agressie was, gingen de dienders pas achter de dader aan.

Gedrogeerde Jodenhater

De man, een Palestijn van twintig jaar oud, kon daarna snel worden ingerekend. Volgens het Duitse dagblad Bild was hij tijdens de aanval onder invloed van drugs, zo zou uit een bloedtest zijn gebleken. Tegenover de agenten herhaalde de Arabier zijn antisemitische uitlatingen.

De Israëliër diende een klacht tegen de politie van Bonn in, die wordt onderzocht door het politiekorps van Keulen. Later op diezelfde dag gaf de man zelfs nog een lezing.

Dader meteen weer vrij

De dader van de antisemitische aanval, die een bekende van de politie is, werd snel weer op vrije voeten gesteld. Omdat hij over een permanente verblijfsvergunning beschikt, zijn de aantijgingen voor het Duitse strafrecht onvoldoende zwaar om hem in voorlopige hechtenis te houden.

Reacties

Universiteitsbestuurder Michael Hoch zegt “bedroefd” te zijn dat “onze academische vriend deze ervaring vanuit Duitsland mee moet nemen”. De lokale politiecheffin Ursula Brohl-Sowa heeft zich verontschuldigd voor het gedrag van haar politieagenten.

Advertentie (4)