Brandbrief van Rob Fransman aan directeur Kamp Westerbork

Kamp Westerbork
Nazi-bewakers Kamp Westerbork

Rob Fransman heeft de redactie toestemming gegeven zijn brief aan directeur Dirk Mulder van Kamp Westerbork integraal op Joods.nl te publiceren.

Rob Fransman is één van de gastsprekers in Kamp Westerbork, maar heeft ook een persoonlijke en emotionele band met Westerbork. Zijn ouders werden vanuit Westerbork naar concentratiekamp Sobibor vervoerd om daar te worden vergast. Daarnaast mocht Fransman als gastspreker in Westerbork het boekje presenteren dat uitkwam na het Demjanjukproces en verzorgde hij een gastles met Duitse studenten. Nog steeds geeft Rob met enige regelmaat gastlessen over de Holocaust in het doorgangskamp.

In zijn brief aan directeur Dirk Mulder van Kamp Westerbork, gaat Rob Fransman uitvoerig in op de commercialisering van de Holocaust en met name over het plan om tijdens de Nacht van de Vluchtelingen vanuit Westerbork een “gezellig” evenement te organiseren met een wandeltocht naar Groningen.

Hij besluit zijn brief door aan te kondigen “te heroverwegen of hij nog wel gastspreker wil zijn”.

Geachte heer Mulder, Beste Dirk,

Ik schrijf deze mail omdat ik kwaad en verdrietig bent dat het Herinneringscentrum Westerbork, medewerking verleent aan de Nacht van de Vluchteling. De nagedachtenis van onze ouders en grootouders wordt steeds meer misbruikt voor onvergelijkbare zaken.

Ik noem slechts een paar willekeurige voorbeelden:

• De Anne Frankstichting die zich steeds vaker voor het karretje van bedenkelijke politieke opvattingen laat spannen.
• Het gelijknamige huis, dat verworden is tot een ordinaire toeristenattractie
• De Kristallnacht-herdenking, die gekaapt Is door iedere antizionistische organisatie die Nederland kent
• Het 4- en 5 Mei Comité die het bestond een kind van een SS-soldaat een gedicht op de Dam te laten voorlezen. Enzovoorts..

De nabestaanden zouden er zo langzamerhand gewend aan moeten zijn dat voor ieder probleem in de wereld onze geschiedenis van de Sjoa wordt misbruikt. Welnu Dirk, het went nooit.

Tot op heden was Herinneringscentrum kamp Westerbork een gunstige uitzondering. Maar helaas ga je nu ook mee in de gekte van de omgekeerde Godwin. Natuurlijk is ieder behoorlijk mens begaan met het barre lot van vluchtelingen in de opvangkampen aan de grenzen van Europa. Maar de ramp die het Europese Jodendom overkwam heeft daar niets mee te maken. Iedere vergelijking gaat mank en kwetst de nabestaanden. Het doel van de Nacht van de Vluchteling is sympathiek, daar kan een fatsoenlijk mens niet tegen hebben. Maar om uitgerekend Westerbork erbij te betrekken is een provocatie.

Persoonlijk voel ik een band met Westerbork. Uiteraard allereerst omdat ook mijn ouders via Westerbork hun einde in Sobibor vonden. Maar ook omdat ik als gastspreker in Westerbork het boekje mocht presenteren dat uitkwam na het Demjanjukproces en ik een gastles mocht verzorgen voor Duitse studenten. Ik doe het gastspreker-werk met enthousiasme. Ik heb voor de komende weken drie afspraken voor gastlessen. Die kom ik na maar ik overweeg nu wel of ik me daarna nog beschikbaar stel.

Beste Dirk, de geplande nacht is pas op 15 juni. Dat geeft je voldoende tijd om alsnog je medewerking op te zeggen. Ik vernam dat je in juli a.s. afscheid neemt als directeur. Je hebt een feestelijk afscheid verdiend na het voortreffelijke werk dat je al die tijd heeft gedaan. Laat het niet verpesten door een lichtzinnig Comité voor de Vluchteling die met de mars de nagedachtenis van onze geliefden onteert.

Vriendelijke groet,
Rob Fransman

Download hier de brief van Rob Fransman aan Westerbork-directeur Dirk Mulder

Advertentie (4)