Home Buitenland Nederland omzeilde regels voor wapenexport naar Syrië

Nederland omzeilde regels voor wapenexport naar Syrië

Nederland omzeilde regels voor wapenexport naar Syrië

De Nederlandse overheid heeft exportrestricties overtreden bij het bevoorraden van Syrische rebellen. En doordat regels werden overtreden, had de Tweede Kamer geen idee wat er naar Syrië ging.

Uniformen, AK-47-vesten en pick-ups naar een land in oorlog sturen: dat mag geen enkel bedrijf. Maar de Nederlandse overheid deed het, in het geheim. Naar Syrië. Daarmee overtrad de overheid eigen exportregels.

Controle omzeild

Nederland gaf steun aan Syrische rebellen die tegen IS en Assad vochten. De Tweede Kamer werd daarover geïnformeerd, maar kreeg niet te horen dat het om pick-uptrucks en AK-47-vesten ging. De kamer werd voorgehouden dat het om niet-dodelijke goederen ging, zoals voertuigen en uniformen. Als er wel een exportvergunning was aangevraagd, dan had de Tweede Kamer begrepen waar het om ging.

Toen er bij de grens vermoedens waren van wapensmokkel, werd de wet nogmaals omzeild, blijkt uit openbaar gemaakte documenten van het ministerie van Defensie. In plaats van een groot transport te gebruiken, werden de goederen verdeeld over kleinere transporten om de exportrestricties te vermijden. Willens en wetens loodste Nederland zo goederen Syrië in. Het document toont aan dat de regering is geïnformeerd dat er wel degelijk importrestricties waren.

17.924 dollar voor salaris strijders

Uit de documenten blijkt ook dat Nederland rebellen cash heeft betaald. Er werd ruim 17.924 dollar overhandigd om achterstallig salaris van strijders te betalen. De betalingen en de goederenleveranties zijn in een kwaad daglicht komen te staan. Door Nederland gesteunde rebellen hebben zich schuldig gemaakt kidnapping, moord en verkrachting.

Advocaat Geert Jan Knoops verdedigde een bedrijf dat de exportregels overtrad. Het bedrijf werd zwaar gestraft. Hij noemt het omzeilen van exportregels door de Nederlandse staat ‘hypocriet’.

‘Alles in goed overleg’

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er soms exportrestricties waren en dat die die inderdaad ontweken werden. Dat zou in goed overleg zijn gedaan met de autoriteiten. Het cash geld dat de Syrische strijders hebben ontvangen, was bedoeld voor voedsel en reparaties aan het materieel. De hele reactie van het ministerie lees je hier.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven (of klik op het kruisje rechtsboven)