Omwonenden blijven zich verzetten tegen komst Namenmonument Amsterdam

Keer op keer wees de rechter hun bezwaren af. Toch vonden bewoners in de omgeving van de plek waar het Namenmonument in de Amsterdamse Weesperstraat moet komen, weer iets nieuws om te voorkomen dat het monument in hun straat komt. Het zou de “sociale veiligheid” aantasten, zegt men nu, wat daarmee dan ook mag worden bedoeld. In ieder geval stappen ze wéér naar de rechter.

Op het Namenmonument, ontworpen door de beroemde architect Daniel Libeskind, komen de namen van alle in de tweede wereldoorlog door de nazi’s vermoorde 102.000 Nederlandse Joden maar ook de vermoord Roma en Sinti, met hun geboorte-en sterfdatum.

In eerste instantie was het plan het monument te plaatsen in het Wertheimpark, maar ook daar kwamen omwonenden in bezwaar, schrijft Het Parool. Daarna stemde de Amsterdamse gemeenteraad in 2016 in met een plek in de Weesterstraat.

Zoals de ouderen onder de lezers nog wel weten, de Weesperstraat was het hart van de vooroorlogse Amsterdamse Jodenbuurt, daarom is het ook niet meer dan logisch dat het monument juist daar komt te staan. Nabestaanden hebben dan een plek om hun vermoorde familieleden te herdenken.

Dat omwonenden alles uit de kast halen om het Namenmonument niet in hun buurt te krijgen, kan twee dingen betekenen, of ze hebben geen notie van de geschiedenis van hun buurt, of ze willen niet geconfronteerd worden met namen van 102.000 vermoorde Joden.

Jammer dat zover is gekomen in Mokum.

Advertentie (4)