Oekraine het eerste land buiten Israel met een joodse president en premier

De presidentsverkiezingen in Oekraïne zijn met ruim 70% van de stemmen gewonnen door de joodse komiek Volodymyr Zelensky. Daarmee zal Oekraïne het enige land ter wereld worden, naast Israël, wiens president en premier beiden joods zijn. Een opmerkelijke situatie in een land waar klassiek antisemitisme nooit weg is geweest.

Volodymyr Groysman is thans de premier van het oost-Europese land, een joodse politicus die voorheen burgemeester was van de stad Vinnytsia.

Oekraine telt ruim 40 miljoen inwoners, waarvan circa 300.000 joods zijn. In hoofdstad Kiev wonen naar schatting 80.000 Joden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 1.2 miljoen Oekraïense Joden vermoord. Niet alleen door de nazi’s, maar ook door extreem-rechtse Oekraïense collaborateurs.

Klik hier voor een achtergrond artikel van Times of Israel.