Voor de eerste keer is er een 2000 jaar oude Joodse nederzetting ontdekt in Beer Sheva

    Voor het eerst zijn de overblijfselen van een Joodse nederzetting uit de Tweede Tempelperiode ontdekt in Beer Sheva.

    De archeologische opgraving die werd uitgevoerd om een nieuwe wijk te faciliteren bij de noordelijke toegang tot Beer Sheba heeft bewijsmateriaal onthuld van het joodse dagelijks leven daar. Onder het materiaal bevindt zich een deel van een olielamp versierd met een negenarmige menorah – een van de vroegste nog ontdekte door onderzoekers – evenals kalksteenvaten gebruikt door Joden om redenen van rituele zuiverheid, Ook is er een uitkijktoren ontdekt én meer.

    De plek, die dateert uit de 1e eeuw tot de Bar-Kokhba-opstand in het jaar 135, lijkt ook ondergrondse verborgen gangen te bevatten die door de Joodse rebellen werden gebruikt.

    Volgens Dr. Peter Fabian van de Ben-Gurion Universiteit in de Negev woestijn en Dr. Daniel Varga van de Israel Antiquities Authority: “Restanten van de nederzetting beslaan een gebied van circa 2 dunams en omvatten verschillende structuren en installaties, zoals als de basis van een grote uitkijktoren, bakfaciliteiten, oude vuilnisputten en een ondergronds systeem dat waarschijnlijk werd gebruikt als een Joods ritueel bad (mikveh). Tekenen van een vuurzee ontdekt in een aantal van de gebouwen blijkt uit een crisis die de nederzetting ervoer, waarschijnlijk die van de Eerste Joodse Opstand in ca. 70 CE. ”

    De site ligt aan de zuidelijke grens van het oude koninkrijk Juda, naast een weg die leidde van Tel Beer Sheva naar de zuidelijke kustvlakte. De strategische waarde van de site langs de weg was waarschijnlijk de reden voor de bouw van een 10 x 10 m. grote uitkijktoren, waarvan de fundamenten bij de opgraving zijn blootgelegd. Ook zijn de overblijfselen van een trap gevonden die mogelijk leidde naar de twee bovenste niveaus die niet langer bestaan. Tijdens de laat-Romeinse tijd werden de stenen van de toren gebruikt om andere nabijgelegen gebouwen te bouwen.

    Bijzonder is dat een scherf van een olielamp werd opgegraven, van een type dat bekend staat als een Joodse “Zuidelijke lamp”. Er was grote opwinding toen de scherf werd schoongemaakt en de versiering werd onthuld: een negenarmige menorah. Volgens Dr. Fabian en Dr. Varga, “Dit is waarschijnlijk een van de vroegste artistieke afbeeldingen van een negenarmige menora die tot nu toe is ontdekt.” Het is interessant om op te merken dat van de weinige lampen die een menora hebben afgebeeld, deze nooit zevenvertakt zijn. Dit was in overeenstemming met een uitspraak in de Babylonische Talmoed waarin stond dat alleen de menorah in de tempel zeven takken kon hebben en dat lampen die in andere plaatsen werden gebruikt, gewoonlijk acht tot elf takken hadden.

    Ook werden er tientallen bronzen munten ontdekt op de site uit de periode van de Romeinse provinciale overheersing. Sommigen werden geslagen in Ashqelon en anderen werden geslagen in steden uit het hele Romeinse rijk.

    Advertentie (4)