De bedreigingen van Iran waar Israel momenteel mee te maken heeft

Met oplopende spanningen in de regio, gaf de militaire advocaat-generaal Maj.-Gen. Sharon Afek van het Israëlische leger voorbeelden van grote bedreigingen die uitgaan van Iran en waar Israël momenteel mee wordt geconfronteerd. Dat deet de advocaat-generaal tijdens een toespraak in Jeruzalem afgelopen woensdag, waar de Jerusalem Post verslag van heeft gedaan.

Afek noemde Iran een bedreiging in de context van Hezbollah in Libanon, Syrië, Hamas en de lancering van een Iraanse drone die neerkwam op Israëlisch grondgebied.

Terwijl sommige deskundigen waarschuwen dat de islamitische republiek via Hezbollah kan proberen een conflict met Israël uit te lokken om de VS onder druk te zetten, als gevolg van de huidige nucleaire impasse, zei Afek dat “de directe samenwerking van Iran met Hezbollah de situatie verder bemoeilijkt”.

Hij gaf daarbij aan dat Israel het recht heeft Iran aan te vallen “mocht Hezbollah een aanval op Israel uitvoeren”.

De militaire advocaat-generaal wees op de voortdurende aard van het conflict met Hezbollah, de succesvolle ontdekking en vernietiging door de Israëlische strijdkrachten van de aanvalstunnels van de sjiitisch-Islamitisch terreurorganisatie van zuid-Libanon naar Israël. Ook noemde hij het grote arsenaal van wapens die Hezbollah’s bewaard in civiele gebieden.

Afek merkte op dat Hezbollah “raketten heeft opgeslagen in stedelijke gebieden, veelal onder flatgebouwen”. In een toekomstig conflict met Israël kan de organisatie “raketten lanceren vanuit flatgebouwen” terwijl ze orders ontvangen vanuit “war rooms” in dezelfde soort gebouwen.

Afek zei dat bij een aanval van raketten die door Hezbollah uit huizen en appartementen worden afgeschoten, Israel deze lanceerplekken moet gaan aanvallen. Iets wat hij een “noodzakelijk zwaar instrument” noemt in een toekomstig conflict.

Lees ook: Israel arresteert Iraanse spion

Advertentie (4)