Esther Voet: “Hoe doe je dat, Femke, uitdagend staan?”

Het hoofdartikel van het NIW gaat deze week over de gebeurtenissen op de Dam afgelopen zondag, waarbij Michael Jacobs in de boeien werd geslagen en gearresteerd.

Hoofdredacteur Esther Voet, vraagt terecht aan de Amsterdamse burgemeester Femka Halsema hoe je dat doet, uitdagend staan.

“Toen jij aantrad als burgemeester van Amsterdam waren we bij het NIW daar gematigd positief over. ‘Positief’ omdat je een empathische vakvrouw leek te zijn. En laten we eerlijk zijn: na Jozias van Aartsen kon het eigenlijk alleen maar beter. ‘Gematigd’ omdat wij weten dat jouw partij GroenLinks niet bepaald een vriend van de staat Israël is, zeker niet in onze hoofdstad.

Je empathische kant bleek in je omgang met de familie Colmans. Je ontfermde je als echte burgermoeder over het gezin nadat vader en zoon waren neergestoken door hun Egyptische buurman op de markt. Dat een eventueel antisemitisch motief wellicht onder het vloerkleed zou verdwijnen, namen we op de koop toe. Amsterdam is tenslotte Amsterdam, zie ook: HaCarmel. Je toespraak bij de herdenking in de Hollandsche Schouwburg was wat vlak, maar je was er tenminste. Niet iedereen is een groot spreker.”

Lees hier het hele artikel in het NIW

Advertentie (4)