Den Haag betaald erfpacht wel aan nabestaanden vermoorde Joden uit

In tegenstelling tot Amsterdam, waar de onterechte naheffing van erfpacht van in WWII vermoorde Joden onder Joodse organisaties wordt verdeeld, heeft de gemeente Den Haag de naheffing terug betaald aan nabestaanden, zo meldt het Parool.

Den Haag had voor de oorlog een bloeiende Joodse gemeenschap van ongeveer 17.000 mensen. Van hen werden 14.000 gedeporteerd en meer dan 12.000 werden vermoord.

Negen mensen hebben een schadevergoeding van de gemeente Den Haag gekregen, omdat zij of hun voorouders na de Tweede Wereldoorlog een naheffing voor erfpacht en straatbelasting hebben moeten betalen. Die rekening kregen ze bij terugkeer uit de concentratiekampen opgelegd. Hun huizen waren in de tussentijd ingepikt door de Duitse bezetters.

Den Haag had twee jaar geleden een bedrag van 2,6 miljoen euro gereserveerd voor de gedupeerden en hun nabestaanden. Uiteindelijk hebben 32 mensen een vergoeding aangevraagd. Negen daarvan kregen geld terug dat in totaal 55.000 euro betrof. De oudste ontvanger is een 104-jarige vrouw.

In de andere gevallen was niet vast te stellen of de aanvragers in aanmerking kwamen of bleek dat hun voorouders geen naheffing hadden gekregen. “Maar we hebben er ruimhartig naar gekeken en bij twijfel wel toegekend,” aldus de gemeente. Het resterende bedrag gaat nu naar een “collectief moreel rechtsherstel”. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt later bepaald.

Lees het hele verhaal in Het Parool.

Advertentie (4)