Joodse gemeenschap in de regio Eindhoven groeit weer

 

In tegenstelling tot vele andere plaatsen in Nederland maakt de Joodse gemeenschap in de regio Eindhoven een groei door. De afgelopen twee jaar is de gemeenschap gegroeid met 15% tot 55 leden en daarnaast zijn nog eens zo’n 150 mensen betrokken bij de Joodse gemeente in de regio Eindhoven, meldt studio40.

Als belangrijkste reden voor de groei worden genoemd de aanstelling van rabbijn Simcha Steinberg, eind 2017, Israelis in die komen werken in de high tech bij bedrijven als ASML, NXP of de bij de TU Eindhoven, aldus voorzitter van de Joodse gemeente Eindhoven Max Loewenstein. Ook de rechtstreekse vliegverbinding tussen Tel Aviv en Eindhoven van Transavia speelt een rol. Voor Israeliers is het makkelijker geworden zuid Nederland en noord Belgie te bezoeken zonder eerst naar Amsterdam te vliegen. En als ze dan in de regio zijn bezoeken veel van hen de synagoge.

Eens in de twee tot drie weken is er een dienst, in een kleine synagoge in stadsdeel Strijp. Ook tijdens feestdagen komen joden hier bijeen. Loewenstein merkt dat de betrokkenheid toeneemt, ook in relatie tot de lokale samenleving. ‘Ik zie dat wij meer bekendheid hebben. Dat het ook voor niet-religieuze mensen, met name Israëliërs, aantrekkelijk is om hier te komen. Ook treden we meer naar buiten, bij openbare herdenkingen bijvoorbeeld. En de rabbijn geeft hier in de synagoge rondleidingen, aan onder meer schoolklassen.’