Nederland stopt voorlopig met betalingen aan UNRWA

Nadat eerder Zwitserland bekendmaakte de betalingen aan UNRWA op te schorten, het hulpagentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnen, heeft minister Kaag van Ontwikkelingshulp bekendgemaakt dat ook Nederland voorlopig geen betalingen meer doet aan deze VN organisatie.

De reden hiervoor is een rapport wat is verschenen waaruit blijkt dat de top van UNRWA zich schuldig heeft gemaakt aan “seksueel wangedrag, nepotisme, vergelding, discriminatie en ander misbruik van autoriteit, voor persoonlijk gewin, om legitieme afwijkende meningen te onderdrukken en anderszins hun persoonlijke doelstellingen te bereiken”. Zie ook ons artikel afgelopen week.

De minister had dit jaar nog € 13 miljoen aan de UNRWA willen overmaken, maar zegt nu eerst de antwoorden te willen afwachten op vragen die zij aan de UNRWA heeft gesteld.

De EU maakt jaarlijks $179 miljoen over aan UNRWA, Duitsland $177 miljoen en het Verenigd Koninkrijk $93 miljoen. Deze landen hebben nog niet laten weten of zij de betalingen aan UNRWA gaan opschorten.

Advertentie (4)