2.300 sporters bij Europese Maccabi Games in Boedapest

Ruim 2.300 Joodse atleten uit 42 landen en duizenden toeschouwers verzamelden zich dinsdag bij een stadion in de Hongaarse hoofdstad voor de opening van de 15e Europese Maccabi Games.

Met 180 atleten, heeft Israel haar grootste delegatie ooit gestuurd. Dinsdag was de indrukwekkende 15e officiële openingsceremonie van de spelen, dat om de vier jaar in een andere Europese stad plaatsvind.

Na het hijsen van de Hongaarse vlag werd de Israelische vlag in top gehezen, terwijl de menigte het Israelische volkslied Hatikva zong.

De “Olympische vlam” werd aangestoken door de 42-jarige Judit Polgar, één van de beste schakers ter wereld, die al op 15-jarige leeftijd grootmeester was.

Agnes Keleti, een 98-jarige in Israël geboren Israëlische gymnast die 10 Olympische medailles heeft gewonnen, woonde ook de ceremonie bij.

Motti Tichauer, voorzitter van de Europese Maccabi-confederatie, sprak in zijn toespraak over de grote bedreigingen voor de Europese joden: “In onze samenleving is geen plaats voor fascisme en racisme”. En over islamistisch extremisme zei hij: “Wie naar ons continent komt, moet onze waarden respecteren.”

Maccabi Nederland is met een 90 man/vrouw sterk vertegenwoordigd en het team zegt “alleen voor goud te zullen gaan”. Wij zullen u hier regelmatig op de hoogte houden van de resultaten van het Nederlandse team in Boedapest.