Rechter beslist: Namenmonument in Amsterdam mag er komen

Het Namenmonument in het Weesperplantsoen, aan de Weesperstraat in Amsterdam, mag er komen. Dat heeft de rechter vanochtend bepaald in een rechtszaak tussen omwonenden, de gemeente en het Auschwitz Comité. aldus meldt At5.

Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de komst van het veelbesproken monument. Ze vrezen te veel nadelige gevolgen. Het Namenmonument moet het eerste nationale gedenkteken worden waar slachtoffers van de holocaust met naam en toenaam worden genoemd.

Het monument is ontworpen door de wereldberoemde architect Daniel Libeskind en bestaat uit een muur met de namen van 102.000 uit Nederland gedeporteerde Joden, en 220 Sinti en Roma. Hij komt te staan in het Weesperplantsoen, een bescheiden groenstrook langs de Weesperstraat. Buurtbewoners vonden het monument te groot voor die plek en vonden dat er niet genoeg inspraak is geweest. Ook vreesden zij een enorme toestroom van toeristen, bussen en de verkeersproblemen die daarmee gepaard gaan. Ook vinden ze het monument te groot en zijn ze bang dat de grote muren voor donkere plekken en daardoor onveilige situaties zorgen.

Ze spanden een zogenoemde bodemprocedure tegen de gemeente aan omdat ze vinden dat de vergunningsprocedure voor de bouw van het monument niet rechtmatig is verlopen. De rechter stelt hen nu in het ongelijk, waarmee de realisatie van het monument een stap dichterbij is gekomen.

De opluchting was groot bij het Nederlands Auschwitz Comité, initiatiefnemer van het monument. Voorzitter Jacques Grishaver zei na afloop dat er een last van zijn schouders is gevallen. “Met zo’n duidelijke uitspraak heb ik er vertrouwen in dat we kunnen beginnen. Ongelofelijk.”

Bij de omwonenden daarentegen was de teleurstelling groot. “We gaan nu lezen en nadenken of het zinvol is in beroep te gaan bij de Raad van State.”

Een woordvoerder van de gemeente denkt dat de bouw 1 oktober kan beginnen en dat 2 jaar nodig is voordat het monument gereed is.

Advertentie (4)