OORLOGSSCHATTEN: DE ZOEKTOCHT BEGINT

“Een Amerikaanse soldaat poseert met twee vrouwen en een kind tijdens de bevrijding van Maastricht in september 1944. foto screenshot Graaflandfilm

Op 14 september is het precies 75 jaar geleden dat Maastricht werd bevrijd. Daarom vindt op die dag in het RHCL in Maastricht de aftrap plaats van twee projecten met een gezamenlijk doel: zoveel mogelijk Limburgse oorlogsbronnen verzamelen, ontsluiten en beschikbaar maken voor het publiek. Bovendien vindt de première plaats van een recent teruggevonden unieke film over de bevrijding van Maastricht. Het zijn de eerst bekende beelden van Maastricht tijdens de dagen van de bevrijding.

Het eerste project dat wordt gelanceerd is het project ‘Limburgse Oorlogsbronnen’
(www.oorlogsbronnenlimburg.nl). Dit project is het resultaat van een samenwerking
tussen RHCL, de Kring van Archivarissen Limburg en Netwerk Oorlogsbronnen en heeft als doel om alle relevante informatie uit archieven en andere instellingen over de Tweede Wereldoorlog in de provincie Limburg op één (digitale) plek bij elkaar te brengen voor onderzoek door professionals en liefhebbers. Zo kunnen bij een volgend jubileum andere en nieuwe verhalen worden verteld dan bij de afgelopen jubilea.

Ook wordt het ‘Bevrijdingsalbum Limburg’ gelanceerd. Bevrijdingsalbum
Limburg wil zoveel mogelijk herinneringen aan WO2 en de bevrijding uit heel Limburg bij elkaar brengen en veilig stellen voor de toekomst. Het project gaat op zoek naar verhalen, foto’s, film, dagboekaantekeningen, objecten, eigenlijk alles wat met de oorlog en de bevrijding te maken heeft. En dan vooral herinneringen die nu nog onbekend zijn, omdat ze in een privéverzameling, fotoalbum of schoendoos liggen te wachten om gedeeld te worden met de buitenwereld. Al die herinneringen worden bij elkaar gebracht op de website www.bevrijdingsalbumlimburg.nl die op 14 september wordt gelanceerd. Bevrijdingsalbum Limburg is een initiatief van Kris Förster (KF inHeritage), Lukas van der Hijden (BIC Multimedia) & Fred Cammaert.

Tussen 14:00 en 18:00 uur kunnen mensen bewaard gebleven foto’s, films en
documenten uit WO2 voorleggen aan deskundige historici en medewerkers van het RHCL en aanbieden voor opname in een speciale publiekscollectie rondom Limburgse
Oorlogsbronnen. Het aangeboden materiaal vindt dan meteen ook zijn weg naar de speciale website Bevrijdingsalbum Limburg en later naar Limburgse Oorlogsbronnen.
Uiteindelijk wordt het (digitale) materiaal dat wordt verzameld in het album ook weer
toegevoegd aan de collectie van het RHCL en zo voor het nageslacht veilig gesteld.

“Een Amerikaanse soldaat poseert met een man en een kind tijdens de bevrijding van Maastricht in
september 1944. Foto Graaflandfilm

Met deze projecten worden nieuwe verhalen over de oorlog gefaciliteerd. Dat moet
ook want de Tweede Wereldoorlog blijft mensen na 75 jaar bezig houden. Dat de bevrijding al 75 jaar geleden is wil echter ook zeggen dat de nog levende getuigen van de Tweede Wereldoorlog schaars beginnen te worden. Toch kan de publieke interesse voor het oorlogsverleden en de impact die de bezetting op onze maatschappij heeft (gehad) nauwelijks worden overschat. Gelukkig maar, want we worden er bijna dagelijks op gewezen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

In het kort:
Naam evenement: Zoektocht naar oorlogsbronnen begint
Waar: Regionaal Historisch Centrum Limburg, Sint Pieterstraat 7, 6211 JM Maastricht
Wanneer: Zaterdag 14 september 2017, 14.00 uur tot 18.00.

Voorlopig programma: Locatie Tijden Activiteit Studiezaal 14:00-17:30 uur Oorlogsschatten Auditorium 15:00-18:00 uur Film-carrousel met doorlopend filmbeelden uit WO2 Koor v.d. kerk 15:00-18:00 uur Tijdelijke Expo van beeldmateriaal over WO2 .

Het programma Oorlogsschatten zal op herhaling gaan in andere Limburgse gemeenten. Reeds bekende data: 29 sept. Sittard, De Domijnen, tijdens de officiële start van de Maand van de Geschiedenis 27 okt. Venlo, Limburgs Museum 9 nov. Weert, Bibliocenter (onder voorbehoud) .